Programul "Primul siloz": Cerealele din depozite, garantie pentru credite bancare
Agricultorii vor putea sa obtina credite bancare prin intermediul certificatelor de depozit. Potrivit unei ordonante a Guvernului, aprobata in sedinta de miercuri, 8 iulie, garantarea creditelor va fi facuta prin aceste certificate de depozit. Este un sistem asemenator celui aplicat in cazul programului „Prima casa”.
Modul in care se va derula programul pentru agricultori va fi discutat intr-o intalnire care va avea loc, joi, 9 iulie, intre reprezentantii Ministerului Finantelor, producatori si banci. Practic, un producator depune o anumita cantitate de cereale intr-un siloz autorizat de catre Ministerul Agriculturii. In baza acestei depuneri, producatorul primeste un certificat de depozit care este garantat de Fondul de Garantare a Creditului Agricol. Cu acest cerificat, fermierul poate primi de la banca creditul necesar.
Pentru garantarea certificatelor de depozit, Guvernul a decis capitalizarea Fondului de Garantare a Creditului Agricol cu 10 milioane euro. „Productia agricola va fi fiscalizata pentru ca producatorii sa nu mai vanda la preturi de nimic, cum vand graul cu 350 lei tona. Va vinde cand piata este adecvata”, a declarat ministrul finantelor, Gheorghe Pogea. Potrivit acestuia, producatorii vor putea primi certificat pentru 90% din cantitate, restul de 10% reprezentand pierderi sau cereale degradate. Fondul de Garantare al Creditului Rural va publica saptamanal pretul orientativ al semintelor ce vor putea fi stocate de fermieri pentru obtinerea certificatelor de depozit.
In ceea ce priveste dobanzile, valoarea acestora va fi stabilita de fiecare banca in parte.
Ministrul finantelor sustine vor putea fi depozitate peste 11 milioane de tone de cereale in silozurile licentiate.
Ministrul agriculturii, Ilie Sarbu sustine ca din capacitatea totala de depozitare a Romaniei, de 14,4 milioane de tone, circa 6,6 milioane de tone ar putea fi licentiate, putand fi puse la dispozitia programului.