Sari direct la conținut

Efectele crizei: La New York au aparut petrecerile cu taxa pentru plata chiriei

HotNews.ro

Unii locuitori din New York, afectati de criza economica, organizeaza „petreceri ale chiriilor” in propriile apartamente, cu scopul de a strange bani pentru plata locuintei, informeaza ABC. Petrecerile „foarte reusite” pot aduce organizatorului si 400 de dolari intr-o singura seara.

Rob Alicea, care locuieste in Astoria (Queens) a organizat recent o petrecere, rugandu-si prietenii „sa doneze” 10 dolari, pentru o seara de dans, gustari si bautura. „Atunci cand oamenii se muta in alta locuinta, ei organizeaza petreceri de casa noua si prietenii le aduc cadouri. Asa ca mi-am spus: „De ce sa nu organizez o petrecere si sa-i rog pe prieteni sa doneze bani pentru o cauza? In acest caz, cauza sunt eu”, a afirmat Alicea, care se pregateste pentru a deveni actor.

Newyorkezul, care lucreaza in prezent intr-un bar unde vanzarile au scazut semnificativ, sustine ca pentru „o seara foarte reusita” castiga chiar si 400 de dolari.

ABC citeaza cazul altui chirias, Daniel Marks, care a inceput sa organizeze si el „petreceri ale chiriei”, unde cere 12 dolari fiecarui participant.

Postul american de televizune precizeaza ca acest gen de petreceri, „o solutie creativa la suferintele recesiunii”, nu este unul neobisnuit. Traditia dateaza din perioada anilor ’20, cand locuitorii din Harlem organizau spectacole in propriile case pentru a-si putea plati chiriile.

ABC ofera si cateva sfaturi pentru organizarea unei „petreceri a chiriei perfecta si profitabila”:

  • locatia si starea apartamentului sunt importante, pentru ca invitatii sa poata vedea la ce vor fi folosite donatiile lor
  • chiriasul trebuie sa se asigure ca organizarea de petreceri nu este interzisa in contractul semnat cu proprietarul 
  • gustarile oferite invitatilor trebuie sa nu fie costisitoare
  • organizatorul trebuie sa se asigure ca are suficienta muzica in casa si ca poate intretine atmosfera cu jocuri de societate
  • chiriasul sa aiba pregatita o palarie sau o cutie unde invitatii sa puna banii. Si aceasta, chiar in momentul in care acestia ajung in apartament
  • pentru a fi rentabile, e esential ca la petreceri sa fie invitati cat mai multi oameni
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro