Piata pensiilor private din Romania: Fondurile sunt pe profit, dar administratorii spera sa obtina profit abia in 2021
Fondurile de pensii private din Romania sunt pe profit, nefiind afectate in nici un fel de rezultatele administratorilor, care, din cauza unor modificari in reglementarile contabile, au raportat pierderi contabile de circa 880 milioane lei anul trecut, intrarea pe profit fiind asteptata abia in 2021, a anuntat, joi, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Pentru a respecta anumite reglementari legale, unii administratori isi vor reduce capitalul social in raport cu volumul pierderilor contabile realizate, dar asociatia atentioneaza ca nu va exista nici o iesire efectiva de capital din Romania.
„Pentru a respecta Legea 31/1990 (capital propriu / capital social >0,5), unii administratori vor recurge la reduceri ale capitalului social cu volumul pierderilor contabile realizate. Banii au fost deja cheltuiti, investiti in Romania, acum avem doar o evidentiere contabila a acestor cheltuieli. Nu va exista nicio iesire efectiva de capital din Romania”, se arata in comunicatul APAPR.
Deciziile politice au intarziat cu cinci ani, pana in 2021, inregistrarea de profit de catre administratorii de fonduri de pensii
Asociatia se plange ca din cauza unor modificari in 2008 in reglementarile contabile, administratorii de fonduri au fost obligati sa recunoasca contabil anul trecut ca pierderi toate investitiile realizate la startul sistemului, un prim efect fiind pierderi contabile de 880 milioane lei in 2008.
Pierderile vizeaza insa doar administratorii, nu si fondurile, si nu afecteaza soliditatea financiara a companiilor in cauza.
„Aceste pierderi contabile nu afecteaza soliditatea financiara si operationala a companiilor de administrare, care mai au, chiar si dupa investitiile masive din 2007 si 2008, capitaluri totale de 400-500 milioane lei pentru a sustine activitatea pe viitor”, sustine asociatia.
Aceste modificari in reglementarile contabile din Romania, impreuna cu o alta decizie politica de inghetare a contributiilor salariale pe pilonul II la 2% in acest an, au intarziat potrivit estimarilor APAPR perioada de recuperare a investitiilor facute, de la 10 la 15 ani, administratorii estimand obtinerea de profit din aceasta activitate abia in 2021.