Daca Romania ar fi o companie, ati investi in ea?
Sa ne imaginam ca Romania este o companie cotata la bursa mondiala si ca are in fruntea sa o echipa de conducere formata din Traian Basescu (Presedintele Consiliului de Adminstratie), Emil Boc CEO, Gh. Pogea sef peste finantele companiei (CFO), Marian Sarbu la resurse umane iar Mircea Geoana este liderul sindicatului din intreprindere. AGA este formata din membrii celor doua camere ale Parlamentului insa acestia sunt doar reprezentantii marii mase a actionarilor mici, prea mici pentru a avea acces direct in AGA.
Sa mergem mai departe cu imaginatia si sa spunem ca sistemul bancar autohton reprezinta finantele companiei, industria reprezinta productia iar sectorul imobiliar reprezinta o parte importanta din activele Romaniei.
Pe o piata globala cu peste 6 miliarde de consumatori, firma numita Romania are o cota de piata de sub 0.4% si concureaza cu alte firme mult mai mari decat ea, SUA, Japonia, China si Germania fiind in capul listei.
In plus, data fiind volatilitatea pietei globale a muncii, in ultimii ani unii dintre cei care lucrau pentru Romania au preferat sa plece la concurenta iar acum lucreaza pentru SUA sau Germania. Problema este ca cei care au plecat au fost oameni din middle-management iar majoritatea celor care i-au inlocuit, au fost alesi pe baza recomandarilor liderului de sindicat din intreprindere, Mircea Geoana, prieten bun cu seful de la HR.
Principalul avantaj competitiv pe care Romania il are in piata este reprezentat de forta de munca foarte ieftina dar acest avantaj este anulat de pierderile datorate lipsei de profesionalism a conducerii companiei, conducere aleasa de AGA, aleasa la randul ei de micii actionari.
Micii actionari (care in principiu detin 100% din companie) sunt constienti ca AGA nu le reprezinta interesele dar sunt prea dezbinati pentru a avea o pozitie comuna iar de aceasta lipsa de organizare profita cei ce conduc compania si care se afla in fruntea acesteia inca din vremurile in care Romania avea un sef ce cumula aproape toate functiile.
In aceste conditii, daca ati avea bani, ati cumpara actiuni la compania ”Romania”? Nu uitati ca voi sunteti angajatii acestei companii si de rezultatul muncii voastre depinde succesul firmei la care veti fi actionari. In plus, stiti ca daca va veti organiza mai bine, puteti schimba conducerea cu una mai profesionista, care sa fie in stare sa valorifice avantajele competitionale incontestabile pe care Romania le are.
Daca Romania ar fi o companie, ati investi in ea?
PS: Celor mai sofisticati: long sau short?
Citeste si comenteaza pe Khris.ro.