Sari direct la conținut

Seful ANC, despre esecul WiMAX si acuzele Vodafone pe blogul sau

HotNews.ro

Liviu Nistoran, seful autoritatii de reglementare in telecomunicatii (ANC) scrie pe blogul sau despre esecul procedurii de atribuire a celor doua licente WiMAX, dar si despre acuzele “lordului telefoniei mobile rosu la fata si la brand” (n.r. Vodafone) aduse autoritatii pentru acest fiasco. In opinia lui Nistoran problema nu a fost doar pretul mare al taxei de licenta (7,5 milioane euro) ci si faptul ca frecventa de 3,6-3,7 Ghz e una in care putini fabricanti fac echipamente. O solutie ar putea fi, spune acesta, frecventa de 2,5 Ghz, blocata in prezent la Ministerul Apararii.

„Licitatia de WiMax este un fiasco anuntat. Aveam mai mult decat o banuiala ca o sa o sfeclim. Cine mai da pe seceta asta ditamai caruta de bani – 7,5 milioane euroi!? Problema insa nu e numai asta ci si faptul ca frecventa de 3,6-3,7 Ghz e una in care putini fabricanti fac echipamente si care nu se prea mai intalneste prin alte tari. Frecventa optima este 2,5 Ghz si pentru aceasta frecventa marii vendori produc deja terminale de serie”, scrie Liviu Nistoran pe blogul sau.

Frecventa in cauza, „pe care s-au lansat operatiuni comerciale in SUA si Europa este insa blocata in Romania la Ministerul Apararii si un Serviciu Special a pus ochii pe ea si vrea nici mai mult nici mai putin s-o palmeze pentru un, retineti, Wi-Max guvernamental! De parca nu mai avem unul cel la care Radiocom lucreaza. Ce-i drept cu viteza melcului…”, mai noteaza acesta.

Nistoran mai aminteste pe blogul sau si despre atacul de saptamana trecuta al Vodafone care a reprosat ANC lipsa ofertelor pentru WiMAX, semnaland din nou ca licitatia, frecventa si pretul taxelor licentelor au fost trasate prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului (initiator Ministerul Comunicatiilor – MCTI).

Saptamana trecuta, ANC a anuntat ca nicio companie dintre cele sase care achizitionasera caietul de sarcini pentru cele doua licente care permit servicii de tip WiMax (internet de banda larga mobil in regiunile defavorizate, sarace sau indepartate) nu a depus oferte pana la data limita, respectiv joi (5 februarie). Caietul de sarcini pentru cele doua licente WiMAX a fost cumparat de sase firme: Asesoft International, Comcore Management, Cosmote, Media Sat, RCS&RDS si Vodafone.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro