Sari direct la conținut

Inalt Reprezentant al Bundestagului german: NUP pentru Nastase, o decizie inacceptabila

Deutsche Welle

Cu putin timp inainte de intoarcerea in Germania, Gunther Krichbaum, seful Comisiei pentru Afaceri Europene a Bundestagului german a acordat un interviu in exclusivitate redactiei romane a postului de radio Deutsche Welle.

Pe scurt – Despre coruptie si raportul Comisiei Europene

  • Un proces bine cunoscut este cel al lui Adrian Nastase. In acest caz dorim sa vedem – treptat, dar sigur – rezultate.
  • Daca pana atunci Romania nu inregistreaza progresele asteptate, cu siguranta ca raportul va contine si sanctiuni concrete.

Despre Regiunea Marii Negre si a Dunarii

  • Atat Germania si Romania, cat si celelalte state pe care le uneste Dunarea pot pune bazele unei bune colaborari.

Criza

  • Este foarte greu de facut o prognoza pe urmatoarele luni din acest punct de vedere – la fel de greu ca o prognoza meteo…

Robert Schwartz (RS): Domnule Krichbaum, in cadrul vizitei pe care ati efectuat-o la Bucuresti ati purtat discutii atat cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, cat si cu premierul Emil Boc si cu presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase. Intr-un comunicat remis presei de Guvernul Romaniei, dupa discutia cu premierul Boc, este mentionat faptul ca, citez: „Increderea investitorilor germani reprezinta un indicator puternic care confirma ca Romania a inregistrat progrese substantiale in domeniul justitiei si in combaterea coruptiei”. Ne puteti oferi mai multe amanunte? Despre ce progrese este vorba?

Gunther Krichbaum: Ar fi desigur bine ca aceste vizibile progrese sa fie reale. Lucrurile nu stau insa chiar asa. In cadrul discutiilor pe care le-am avut la Bucuresti am fost cu totii de acord ca Romania mai are multe de facut in toate domeniile, cu precadere in ceea ce priveste combaterea coruptiei, aspect aratat cu degetul in repetate randuri inclusiv de Comisia Europeana. Un proces bine cunoscut este cel al lui Adrian Nastase. In acest caz dorim sa vedem – treptat, dar sigur – rezultate.

RS: In cateva zile, Comisia Europeana urmeaza sa prezinte un raport privitor la justitia din Romania. Cat de relevant este un caz ca cel al lui Adrian Nastase in aprecierile Comisiei?

Gunther Krichbaum: Raportul ce urmeaza a fi prezentat in scurt timp este unul mai degraba tehnic. Adevaratul raport va aparea la jumatatea lunii iunie. Daca pana atunci Romania nu inregistreaza progresele asteptate, cu siguranta ca raportul va contine si sanctiuni concrete. Ma refer aici la avizul negativ (cu 10 voturi la 9) dat de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor pentru inceperea urmaririi penale a lui Adrian Nastase.

Din punctul meu de vedere, acest lucru este absolut inacceptabil. E drept, decizia finala in aceasta chestiune va fi luata in cadrul plenului reunit al Parlamentului in circa 14 zile. Insa nu este treaba Parlamentului sa decida daca cineva este sau nu vinovat. Acest lucru trebuie decis in urma unui proces, asa cum este normal intr-un stat de drept. Tocmai de aceea, cazul Nastase este pentru mine un test de turnesol. In joc se afla credibilitatea Romaniei, care depinde de modul in care se doreste combaterea eficienta a coruptiei la nivel inalt.

RS:Sa schimbam un pic subiectul. La Bucuresti ati discutat de asemenea despre zona Marii Negre, respectiv despre cooperarea dunareana. In ce masura credeti ca din acest punct de vedere ar fi posibila o cooperare de succes intre Romania si Germania?

Gunther Krichbaum: In ceea ce priveste politica la Marea Neagra, Romania da, intr-adevar, dovada de foarte multa responsabilitate, ceea ce e valabil si cand vine vorba de dezvoltarea unei strategii dunareane. De altfel, in cadrul conferintei organizata anul trecut de landul Baden-Württemberg la Bruxelles, la care a participat si domnul Traian Basescu, comisarul european pentru politica regionala a UE, Danuta Hübner a anuntat ca inclusiv Comisia Europeana doreste crearea unei strategii dunarene.

Cred ca atat Germania si Romania, cat si celalalte state pe care le uneste Dunarea pot pune bazele unei bune colaborari. Romania si Germania pot dezvolta colaborarea existenta prin alte proiecte esentiale de care apoi, in 2011, sa tina seama Presedintia ungara a UE. Daca ne gandim ca numarul navelor care traverseaza zilnic Rinul este de 200 de ori mai mare decat cel al navelor de pe Dunare, putem afirma ca potentialul unui astfel de parteneriat este enorm, atat din punct de vedere comercial cat si al infrastructurii, dar nu numai.

RS: Germania este cel mai important partener comercial si unul din cei mai mari investitori din Romania. Cum apreciati ca vor evolua relatiile economice dintre Germania si Romania, in contextul actualei crize financiare si economice mondiale?

Gunther Krichbaum: Este foarte greu de facut o prognoza pe urmatoarele luni din acest punct de vedere – la fel de greu ca o prognoza meteo… Germania a reactionat deja cu doua pachete de masuri conjuncturale menite a combate criza financiara. La fel vor sta lucrurile si in Romania, cu observatia ca aici trebuie vazut ce se va intampla cu bancile. Economia se afla in fata unei serioase provocari si plec de la premisa ca aceste lucruri vor fi dezbatute si in cadrul Consiliului European.

Ar fi cu atat mai dureros pentru Romania, ca din cauza ineficientei in combaterea coruptiei, sa pateasca la fel ca Bulgaria, tara careia i-au fost inghetate saptamana aceasta fonduri SAPARD in valoare de 140 de milioane de euro. O astfel de masura ar putea fi dispusa si in privinta Romaniei daca aici lupta impotriva coruptiei nu progreseaza.

Nota: traducere de Vlad Draghicescu

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro