Politic Show: Prietenul lui Stantchev, numit secretar de stat; Parchetul ii zice „nu“ lui Basescu in cazul Saftoiu, iar Liberalii cer locuri mai in fata in Camera Deputatilor
Prietenul lui Stantchev, numit secretar de stat. PSD-istul Doru Laurian Badulescu, al carui nume apare in dosarul privatizarilor strategice, a fost promovat in Ministerul Mediului. Social-democratul Doru Laurian Badulescu, al carui nume apare in dosarul privatizarilor strategice ca prieten al bulgarului Stamen Stantchev, a fost numit miercuri de premierul Emil Boc secretar de stat la Ministerul Mediului. Din interceptarile procurorilor reiese ca PSD-istul, fost senator si sef al Consiliului Judetean Ilfov, este cel care le-a facut legatura lui Radu Donciu, fost consilier al ministrului comunicatiilor Zsolt Nagy, si Stamen Stantchev, scrie EVZ.
Parchetul ii zice „nu“ lui Basescu in cazul Saftoiu. Procurorii considera ca declaratiile fostului consilier prezidential nu sunt de natura penala. Claudiu Saftoiu este in centrul unei noi polemici politice dupa ce a sustinut ca seful statului asculta telefoanele rivalilor politici. „Administratia prezidentiala ii solicita din nou domnului Claudiu Saftoiu sa probeze afirmatiile facute marti. Afirmatiile domnului Saftoiu sunt iresponsabile si neadevarate, iar presedintele va urma calea legala”, a spus Valeriu Turcan, purtator de cuvant al Administratiei Prezidentiale, citata de Adevarul.
Liberalii cer locuri mai in fata in Camera Deputatilor. Nici nu a inceput bine noua legislatura ca la Camera Deputatilor s-a si declansat un prim scandal: PNL acuza majoritatea ca i-a atribuit incorect si discriminatoriu locurile in sala de sedinte pentru propriii deputati. Viceliderul deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu, a solicitat miercuri, oficial, sa fie realocate locurile din sala de plen a Camerei Deputatilor, pe motiv ca cele primite de PNL sunt “insuficiente si nesatisfacatoare”. Practic, PNL acuza faptul ca deputatii liberali, 65 la numar, nu sunt dispusi compact in sala, existand o “enclava” PDL-ista intre ei, scrie Cotidianul.
Emil Boc are consilier un udemerist. UDMR intra incet-incet pe usa din spate a Guvernului. Emil Boc a semnat o decizie privind numirea lui Pal Peter, membru al UDMR Cluj, in functia de secretar personal in cadrul Cancelariei primului-ministru. Mai mult, Pal Peter este actionar al grupului Energobit (companie implicata in comertul cu energie), grup ce a iluminat Palatul Victoria pana de curand, scrie Gardianul.
Alesii chiulangii si-ar putea pierde mandatul. Institutul pentru Politici Publice (IPP) vrea sa stie cat ne costa un deputat, solicitand publicarea cheltuielilor defalcate in fiecare luna, si anunta ca va monitoriza activitatea nou-alesilor. In vreme ce reprezentantii societatii civile vor sa tina socoteala „bugetului de criza” anuntat de presedintele Camerei Deputatilor, membrii Biroului Permanent au amanat discutiile privind vistieria acestui for pe 2009. IPP vrea lista cu situatia defalcata a cheltuielilor pentru indemnizatie, toate tipurile de diurna, suma forfetara, cheltuieli de deplasari interne si externe, cazarea in Bucuresti a deputatilor fara domiciliu in Capitala si pentru telefonul mobil si autoturisme, scrie Romania Libera.
Iliescu catre Basescu: Sa nu o faca pe stapanul, pe vataful. Intrebat cat va dura coalitia, presedintele de onoare al PSD s-a marginit la un no comment. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, si-a reluat, ieri, la Antena 3, atacurile asupra presedintelui Traian Basescu, avertizandu-l ca nu trebuie sa faca pe „jupanul” sau „vataful” caruia i se supune echipa guvernamentala. Aratandu-se in mod paradoxal preocupat de „unitatea de actiune a Guvernului”, Iliescu a avertizat ca Basescu nu trebuie sa devina un factor perturbator in coalitie, scrie Gandul.
Costi Rogozanu comenteaza in editorialul sau „B1 TV: pentru Presedinte si jumatate de Guvern” din Cotidianul despre „Cum a ajuns B1 TV goarna PDL”. „Intreb pentru ca la Antene explicatia era simpla: tragerea pe razatoare a presedintelui Basescu de catre Stan, Cristoiu si compania avea si explicatii economice si politice. E o reteta media de succes – raderea lui Emil Constantinescu a dus, la sfarsitul anilor ’90, la ridicarea Antenei 1 pana la nivelul de competitor serios pentru PRO TV. Voiculescu poate sa-i onoreze pe Constantinescu si pe Basescu ca membri fondatori ai afacerii – iar Tuca, Cristoiu, Badea ar putea sa le multumeasca public. Aceasta este o lectie despre cum construiesti o afacere impotriva unui singur personaj. In ultimele luni insa pare din nou la moda modelul televiziunii dedicate slavirii unui cetatean (reteta care nu a mai functionat de 20 de ani). Antenele nu au reusit niciodata, desi au incercat, sa dezvolte un cult al personalitatii lui Voiculescu”.
In editorialul „Oprescu bate la usa Cotrocenilor”, Florian Bichir vorbeste despre atitudinea lui Oprescu ca si primar al capitalei. „Ca toti oamenii dotati cu naivitate, neatinsi de microbul tuberculos al politicii, am crezut ca Sorin Oprescu chiar are de gand sa faca treaba in noua sa functie de edil. Prea isi dorise acest post si, chiar daca habar nu are de administratie, am sperat ca, sfatuit de oameni competenti, isi va lua in serios rolul de primar general. M-am inselat amarnic, pentru ca doctorul a preferat sa se scalde intr-un populism ieftin. A organizat concursuri ridicole, a umplut Capitala de Mosi Craciun, a masurat salamuri…”. Citeste integral in EVZ.