Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Bugetul de criza propus de guvern nu acopera promisiunile electorale; Pensii majorate, de la 1 ianuarie, salariile mai asteapta primavara; „Statutul special” protejeaza Internele de pensionare, iar un roman din Spania, in greva foamei pentru a recupera o datorie de 700.000 de euro

HotNews.ro

Bugetul de criza propus de guvern nu acopera promisiunile electorale. Desi au avut prima analiza pe legea bugetului, membrii guvernului nu au stabilit domeniile unde se vor duce cele mai multe fonduri, in timp ce pomenile din campanie vor fi ignorate. Profesorii si pensionarii vor mai avea de asteptat pentru a vedea daca anul acesta vor beneficia de majorarile trambitate de coalitia PSD-PDL si transpuse cu generozitate in programul de guvernare. Guvernul nu a stabilit deocamdata nici care sunt ministerele care vor inghiti cei mai multi bani in 2009. Majorarile promise cu larghete inainte de preluarea puterii vor fi acordate numai daca incap in cei 34,6% din produsul intern brut (PIB), alocati cheltuielilor bugetare, potrivit ministrului finantelor, Gheorghe Pogea, informeaza EVZ.

Basescu: Guvernul are datorii de 725 milioane de euro. Mai multe companii private care au prestat diverse servicii catre institutiile bugetare au ramas neplatite, datoriile statului catre acestea ridicandu-se la peste un miliard de euro. In prezent, „pe datorii facturate pana la 31 decembrie 2008, Guvernul are datorii de 725 milioane euro. Pe datorii nefacturate are 367 milioane euro, ceea ce inseamna in total 1,1 miliarde euro, scrie Adevarul.

Modificarea Constitutiei: cine conduce Romania? Oportunitatea unei dezbateri privind reforma constitutionala este privita cu scepticism in contextul actualei crize economice. Aprecierile asupra alegerii momentului ar trebui sa tina cont insa si de faptul ca de mecanismele constitutionale, care reglementeaza raporturile intre puterea executiva si cea legislativa, depind, in mare masura, si rezultatele unei bune guvernari. Totodata, aceste mecanisme sunt definitorii pentru clasificarea sistemelor politice, noteaza EVZ.

Pensii majorate, de la 1 ianuarie, salariile mai asteapta primavara. Pensiile cresc cu 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie. Lefurile bugetarilor se majoreaza diferentiat, in doua transe: una primavara, alta toamna. Valoarea punctului de pensie va creste pana la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie. Astfel, de la 1 ianuarie 2009, pensionarii ar urma sa primeasca sumele majorate retroactiv, a decis joi seara ministrul Muncii, Marian Sarbu, dupa o negociere cu sindicatele si patronatele. Negocierea a urmarit gasirea unor solutii de protectie sociala „anticriza”, care ar trebui sa fie incluse in bugetul pe anul 2009. Potrivit sindicalistilor, cresterea pensiilor va intra in vigoare imediat dupa ce bugetul pe anul acesta va intra in vigoare, informeaza Gandul.

Verdictul in procesul Romania-Ucraina se da publicitatii pe 3 februarie. Curtea Internationala de Justitie de la Haga (CIJ) a anuntat ieri ca verdictul in cazul delimitarii platoului continental al Marii Negre, dintre Romania si Ucraina, va fi anuntat pe 3 februarie. Agentul Romaniei pentru CIJ, Bogdan Aurescu, a subliniat ca pana atunci verdictul este confidential si ca partea romana va evita sa faca orice previziuni, care ar fi „contraproductive“, informeaza EVZ.

„Statutul special” protejeaza Internele de pensionare. Politistii, jandarmii si pompierii ar putea scapa de efectele pensionarii fortate. Este vorba despre 50 de astfel de cazuri, de subofiteri si ofiteri care au indeplinit varsta pensionarii si care in februarie ar fi putut fi obligati sa iasa din sistem. Surse din cadrul MAI sustin ca restrictiile vizeaza insa doar functionarii publici din zona de administratie a ministerului. Pentru ca politistii, jandarmii si pompierii, dar si cei din aparatul central al Internelor care sunt asimilati politistilor beneficiaza de un statut special, ei ar scapa de obligatia pensionarii la termen, informeaza Gandul.

Manolescu, respins de Academia Romana. Candidatura criticului Nicolae Manolescu la statutul de membru titular al Academiei Romane a fost respinsa miercuri, prin vot secret, de Adunarea Generala a institutiei. Cu 24 voturi pentru si 15 impotriva, Manolescu nu a intrunit cele doua treimi necesare admiterii sale in randul academicienilor. Unul dintre cei cinci membri noi acceptati este insa scriitorul Nicolae Breban. Numele celor doi literati au fost propuse pe cele doua locuri „libere” de Sectia de Filologie si Literatura a Academiei, condusa de Eugen Simion, anunta EVZ.

Urmasul lui Stradivarius de la Reghin. Vasile Gliga, milionarul din Reghin, s-a imbogatit intr-un domeniu care ar putea fi considerat neobisnuit pentru Romania. Viorile fabricate de Gliga i-au adus acestuia atat milioanele de euro care l-au propulsat in topul celor mai bogati romani, cat mai ales recunoasterea profesionala internationala. Intreprinzatorul din Transilvania a fost inclus, la pozitia a 11-a, in catalogul producatorilor de viori din toata lumea, catalog aparut la Cremona (Italia), orasul celebrului lutier Stradivarius, scrie Romania Libera.

31.000 de bugetari, obligati de Guvern sa iasa la pensie incepand cu 1 februarie. Bugetarii din administratia centrala aflati la varsta pensionarii trebuie sa iasa la pensie incepand din februarie, s-a decis ieri in sedinta de Guvern. Celor circa 25.000 de bugetari aflati in aceasta situatie, dintre care 1.100 militari si politisti, li se vor adauga 6.000 din administratia centrala care cumuleaza salariul cu pensia si care vor trebui sa iasa la pensie la 1 februarie. Cei peste 31.000 de noi retrasi din campul muncii – numar dublu fata de media lunara a pensionarilor – vor impovara Fondul de Pensii, spun specialistii, informeaza Romania Libera.

Razboi pe o suta de hectare din padurea Balc. Mostenitorii familiei Sturdza au formulat o plangere penala impotriva omului de afaceri Ion Tiriac pentru tulburare de posesie, deoarece angajatii magnatului ii pun in imposibilitatea de a exploata 113 hectare de padure, pentru care detin titlu de proprietate, situate in interiorul domeniului de vanatoare din Balc, judetul Bihor. Terenul a fost imprejmuit cu gard electrificat, iar drumul de acces catre proprietatea mostenitorilor este pazit de catre angajatii lui Ion Tiriac, scrie Gardianul.

Salariile mici ale bugetarilor pot creste cu pana la 10% in 2009 – secretar de stat Ministerul Muncii. Salariile mici ar putea creste cu cel mult 10% in 2009, iar salariile mari vor creste intr-o proportie mai mica, astfel incat, media cresterii salariilor bugetare sa nu depaseasca rata inflatiei, a spus azi secretarul de stat din Ministerul Muncii, Marius Lazar, citat de Adevarul.

Un roman din Spania, in greva foamei pentru a recupera o datorie de 700.000 de euro. Catalin Damian are 37 de ani si este din Galati. In urma cu sapte ani, acesta s-a stabilit impreuna cu familia lui in Spania, la Madrid. Damian a pus pe picioare o afacere in domeniul constructiilor, care a devenit repede profitabila. Si pentru ca lucrurile mergeau bine, romanul a angajat, la propria lui firma, alti 200 de oameni, dintre care 180 sunt romani, iar 20 sunt marocani. In prezent, firma lui Damian se afla in pragul falimentului ca urmare a faptului ca firma Obrum, cea care a folosit produsele si serviciile firmei romanului, are fata de acesta o datorie de 700.000 de euro, informeaza Gardianul.

Clientela PNL isi primeste banii de la stat. Guvernul Boc plateste toate angajamentele lui Tariceanu fata de clientii statului. Datoriile facute in contul anului trecut nu vor fi analizate pentru a fi selectate platile. Prioritatea de inceput de an a Guvernului Boc este de a plati datoriile de peste doua miliarde euro pe care le are statul fata de agentii economici. Fara nici o analiza a modului in care au fost angajati banii de vechiul Executiv, actualul Guvern a decis sa achite toti banii prin care PNL si-a servit clientela politica in cursul anului trecut, scrie Cotidianul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro