Sari direct la conținut

VIDEO CNA muta concursurile interactive dupa ora 22.00 

HotNews.ro

Membrii CNA au somat, joi, posturile TV care difuzeaza concursuri interactive sa mute aceste emisiuni dupa ora 22:00. Motivul: incalcarea codului audiovizual potrivit caruia aceste concursuri cu premii in bani pot fi difuzate numai seara, la care se adauga insistentele prezentatoarelor, dincolo de limita legala, ca telespectatorii sa intre in joc. Tot marti, postul National TV a fost amendat cu 5000 de lei pentru prestatia isterica a unei prezentatoare din timpul unui concurs interactiv.

Decizia Consiliului are la baza o monitorizare pentru luna decembrie, care a evidentiat mai multe probleme in cadrul concursurilor de acest gen. Principala problema tine de faptul ca, desi televiziunile specifica in paranteza ca dau premii in obiecte, ele ofera telespectatorilor si alternativa lor in bani, prin caractere mari afisate pe ecran, incalcand astfel legislatia in vigoare care permite concursurile cu premii in bani numai dupa ora 22:00.

Prin urmare, CNA a somat toate posturile TV care difuzeaza concursuri interactive – TVR 1, Antena 1, National TV, Favorit TV, Prima TV si OTV – sa intre in legalitate prin mutarea acestor emisiuni dupa ora mentionata, in cel mult o saptamana.

Tot astazi, membrii Consiliului au decis sa sanctioneze postul National TV cu 5000 de lei pentru comportamentul violent si insistentele dincolo de limita legala ale prezentatoarei emisiunii „Telepremii”, ca telespectatorii sa intre in joc. Potrivit CNA, televiziunea a incalcat atat legislatia privind protectia minorilor, cat si pe cea care interzice difuzarea concursurilor cu premii in bani inainte de ora 22:00.

Vezi imaginile cu emisiunea marca National TV sanctionata de CNA:

CNA vrea sa modifice deciza, tragand cu ochiul si la cum aplica legea alte tari UE

Presedintele acestui for, Rasvan Popescu a precizat pentru HotNews.ro ca CNA va discuta, incepand de saptamana viitoare, „o modificare a deciziei care reglementeaza aceste jocuri”, astfel incat sa nu mai lase loc la informatii inselatoare si nici la vreo interpretare care sa permita difuzarea lor inainte de orele serii.

Insa membrii Consiliului nu vor lua o decizie finala, pana nu vor consulta si legislatia aplicata pentru aceste emisiuni in alte tari al Uniunii Europene, a detaliat presedintele CNA.

„Nici noi nu putem sa le facem pe toate odata si, in momentul in care a existat o sinteza facuta pe toate aceste posturi, am putut sa luam masuri care sa influenteze evolutia acestor emisiuni pe mai departe”, a argumentat Popescu reactia intarziata a Consilului in sanctionarea posturilor care incalca de luni bune regulamentul pentru concursurile interactive.

„Ideea cu premiile in obiecte a fost o gaselnita la care, din pacate, CNA nu a reactionat prompt cand aceste jocuri au inceput sa fie redifuzate inainte de orele 22:00”, a spus pentru HotNews.ro, Gelu Trandafir, membru CNA.

In opinia acestuia, „lipsa de reactie a CNA a permis proliferarea acestor jocuri astfel incat pana si televiziunea publica care are deja trei surse de finanatre (abonamente, bugetul de stat si publicitate, n.r.) a ajuns sa ofere telespectatorilor asemenea emisiuni asa-zis interactive, ceea ce intra in contradictie cu insasi menirea ei”, a adaugat el.

Principalele concluzii ale monitorizarii CNA:

– valoarea premiului este uneori mult mai mica decat valoarea obiectelor

– la probe cu raspunsuri simple nu intra nimeni in concurs, in timp ce la probele dificile sunt acceptati in direct multi telespectatori, care dau raspunsuri gresite

– prezentatoarea lasa impresia ca nu suna nimeni, apelurile fiind de fapt interceptate in tot acest timp de un computer

– se insista dincolo de limita legala ca telespectatorul sa intre in joc, prezentatoarea apeland chiar la un comportament violent

– tarifele sunt afisate fara TVA

– se face reclama mascata la serviciile unor astrologi, numerologi, consilieri spirituali, terapeuti simbolisti, tarologi etc.

Despre subiect a mai scris Pagina de Media

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro