BNR a mentinut dobanda cheie la 10,25%
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut, marti, rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 10,25%, se arata intr-un comunicat al bancii centrale. Totodata, membrii Consiliului de administratie a BNR au decis mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Analistii estimau mentinerea dobanzii cheie la 10,25%, insa se asteptau la reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei, dupa ce, in ultima sedinta de politica monetara, BNR a scazut nivelul acestora, de la 20% la 18%, pentru a ridica nivelul lichiditatii din piata.
BNR a mai aratat in comunicatul remis dupa sedinta Consiliului de administratie ca va continua „gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar prin utilizarea activa a operatiunilor de piata monetara”.
„CA al BNR reitereaza faptul ca BNR va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic global astfel incat prin adecvarea instrumentelor sale sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor si de stabilitate financiara, in contextul unui mix echilibrat de politici macroeconomice”, se arata in comunicat.
Procesul de dezinflatie continua
BNR arata ca analiza evolutiilor macroeconomice releva continuarea procesului de dezinflatie si incetinirea cresterii economice, pe fondul reducerii dinamicii investitiilor, in special in ceea ce priveste activitatea in constructii, al diminuarii productiei industriale si al reducerii comenzilor pentru export. Este de remarcat in continuare gradul ridicat de incertitudine referitoare la magnitudinea efectelor crizei internationale asupra economiei romanesti.
In luna noiembrie 2008, rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 6,74%, fata de varful de 9,04% atins in luna iulie, situandu-se insa in continuare peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei pentru anul 2008. Inflatia de baza CORE2 ajustat – calculata prin eliminarea impactului preturilor administrate si al celor volatile (legume, fructe, oua si combustibili), precum si al taxei pe viciu – s-a temperat de asemenea, rata sa anuala reducandu-se la 6,4%.
In schimb, deprecierea leului fata de euro creeaza presiuni inflationiste. Acestea tind sa ramana ridicate in conditiile in care corectia deficitului extern va continua, iar ajustarea cererii interne se va face gradual. Intensificarea crizei financiare internationale si cresterea aversiunii fata de risc a investitorilor amplifica volatilitatea cursului de schimb al leului, acest comportament fiind similar celui al altor monede nationale din regiune.
Dinamica anuala in termeni reali a creditului acordat sectorului privat s-a temperat ca efect al restrangerii accesului bancilor la finantarea externa, al tendintei de reducere graduala a excedentului de lichiditate din sistemul bancar, precum si al sporirii prudentei bancilor in contextul incertitudinilor crescute legate de repercutarea efectelor crizei internationale asupra economiei romanesti.
Restrangerea finantarilor externe in contextul accentuarii crizei internationale, concomitent cu majorarea cheltuielilor publice din ultimele luni ale anului trecut au determinat o crestere a dobanzilor, care se mentin la un nivel relativ ridicat, sensibil superior ratei dobanzii de politica monetara. In consecinta, finantarea in aceasta perioada a deficitului public, in paralel cu continuarea procesului de creditare fac necesara asigurarea treptata a lichiditatii adecvate in sistemul bancar, intr-o maniera care sa nu incurajeze volatilitatea cursului de schimb.
„In acest context, consolidarea procesului de dezinflatie si asigurarea unei finantari sustenabile a economiei romanesti pe fondul amplificarii crizei internationale reclama pastrarea conduitei actuale a politicii monetare in sprijinul formularii si aplicarii unui mix echilibrat de politici macroeconomice. Implementarea masurilor anuntate de noul guvern in vederea reducerii deficitului bugetar, concomitent cu redirectionarea cheltuielilor publice cu prioritate pentru investitii si crearea de noi locuri de munca sunt esentiale pentru continuarea dezinflatiei si ajustarea controlata a dezechilibrului extern, ca premise pentru asigurarea unei cresteri economice sustenabile”, semai arata in comunicatul BNR.
Consiliul de Administratie al BNR a majorat dobanda de politica monetara in fiecare sedinta care a avut loc din octombrie 2007 pana in iulie 2008. Dobanda cheie a ajuns, astfel, de la 7% in octombrie 2007, la 10,25%. Dobanda cheie a urcat la cel mai ridicat nivel incepand din august 2005, cand s-a situat la 12,5%.
Dobanda de politica monetara este principalul instrument folosit de BNR in lupta cu inflatia.