Sari direct la conținut

Zona euro nu are o expunere directă la SVB – președintele miniștrilor de finanțe

HotNews.ro
Silicon Valley Bank (SVB), Foto: NOAH BERGER / AFP / Profimedia
Silicon Valley Bank (SVB), Foto: NOAH BERGER / AFP / Profimedia

Băncile din zona euro nu au nicio expunere la Silicon Valley Bank (SVB), iar băncile din zona euro se află într-o situație bună, a declarat luni președintele miniștrilor de finanțe din zona euro, Paschal Donohoe, citat de Reuters.

„Problemele apar din cauza modelului de afaceri specific al Silicon Valley Bank. Iar imaginea aici, în Europa, este foarte diferită. Băncile noastre sunt, în general, într-o formă bună”, a declarat Donohoe într-o conferință de presă după discuțiile miniștrilor de finanțe din zona euro.

„Le-am consolidat enorm în ultimii ani și se află sub supravegherea atentă a autorităților naționale și europene, iar cadrul Basel este aplicat tuturor băncilor din UE. Prin urmare, nu există o expunere directă la Silicon Valley Bank”, a spus el.

Căderea băncii americane Silicon Valley Bank a produs o puternică undă de șoc pe piețele bursiere din SUA și din Europa, fiind cap de afiș în toată presa europeană. Bundesbank a anunțat o întâlnire de criză pentru a analiza impactul, în vreme ce Banca Centrală Europeană nu a luat nicio decizie de acest fel.

Președintele american Joe Biden a declarat luni că autoritățile de la Washington au luat toate măsurile necesare pentru a asigura solvabilitatea depozitelor clienților Silicon Valley Bank după ce prăbușirea băncii americane a provocat turbulențe majore pe piețe, relatează Reuters.

Puțin cunoscută publicului larg, SVB se specializase în finanțarea start-up-urilor și devenise a 16-a cea mai mare bancă americană în funcție de active: la sfârșitul anului 2022 avea active de 209 miliarde de dolari și aproximativ 175,4 miliarde de dolari în depozite.

Banca nu a putut face față retragerilor masive ale clienților săi, în principal companii de tehnologie, iar ultimele sale încercări de a strânge bani noi au eșuat.

Prin urmare, autoritățile americane au intrat oficial în posesia băncii și au încredințat conducerea acesteia agenției americane responsabile cu garantarea depozitelor (FDIC).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro