VIDEO AUDIO Eliza Rogalski (Rogalski-Grigoriu): "New media este din ce in ce mai mult o sursa de informatii pentru mass media"
HotNews.ro
Cum arata bugetele pentru PR in 2009, ca o consecinta a crizei financiare? Cat si cum mint companiile din Romania? Cum s-au schimbat strategiile de PR sub influenta Web 2.0? Sunt doar cateva dintre intrebarile la care a raspuns Eliza Rogalski, managing partner la Rogalski-Grigoriu si unul din cei mai cunoscuti oameni de PR din Romania, in cadrul celei de-a saptea editii a Intalnirilor Media HotNews.ro, moderate de Iulian Comanescu.
- Vezi, la finalul interviului, cateva inregistrari video din timpul interviului
Asculta interviul cu Eliza Rogalski
Descarca emisiunea in format MP3
Fragmente din discutia online
- New Media sau PR 2.0: Ca sa poti lucra cu astfel de instrumente, e important sa „existi” deja acolo, cu un blog, cont pe Facebook sau pe Twitter. New media este din ce in ce mai mult o sursa de informatii pentru mass media. Rogalski-Grigoriu nu este o agentie specializata in comunicare pe internet, dar invata din mers: „La noi in agentie se practica foarte mult invatatul pe coatele proprii. Adica, concret, am doua colege care fac in timpul lor liber, campanii pe facebook pentru diverse cauze (cineva strange semnaturi si adeziuni pentru a-l aduce pe Robbie Williams la Bucuresti). Un alt exemplu si cu asta gata, este campania de comunicare de Craciun, noi catre clientii nostri. Le-am pregatit un bilet de papagal pe care si-l pot ridica incepand de astazi din Bucurestiul Virtual. Avem niste studii de caz, iar unul e chiar blogul propriu [www.r-g.ro/blog], prin care, fara sa ne propunem in mod voluntar, ne-am trezit cu niste business.”
- PR versus advertising si definitia PR-ului: PR-ul „vinde” incredere, marketingul „vinde” beneficii. „Advertising-ul spune oamenilor despre un produs ca e cel mai, cea mai, PR-ul mai si intreaba oamenii.” „Rolul PR-ului nu este sa le spuna oamenilor ce sa gandeasca, ci la ce sa se gandeasca”
- PR-ul crizei: „Se vorbeste foarte mult si se face foarte putin si in curand o sa ajungem toti specialisti in crize, ca de fotbal si politica ne-am saturat, nu?”
- Cele doua mari crize de comunicare/PR din 2008: „1. Prin octombrie am vazut o criza sistemica – adica situatia dificila prin care au trecut bancile (dpdv comunicare). Banci tavalite ca anul asta eu nu-mi aduc aminte sa mai fi vazut. 2. Exista o criza de imagine la nivelul sistemului politic, partidele saracele sunt doar victime. Ultima varianta de uninominal a frustrat oamenii si i-a facut sa se indoiasca de puterea lor de a decide, atata vreme cat „algoritmul” a trimis in Parlament niste cetateni nepotriviti.”
- Bugetele de PR in 2009: dinspre Rogalski-Grigoriu se vad ca fiind aceleasi sau chiar in crestere (raspuns in partea de audio-video). „Cred ca in general vor vira spre PR clienti cu bugetzele de cateva sute de mii de print, fara niste rezultate spectaculoase, clienti din zona de new media (inclusiv magazine virtuale si tot felul de pravalii pe web), clienti carora agentiile prezente nu le vor demonstra un „return”, clienti care vor sa lucreze pe fee-uri de succes sau pur si simplu clienti care vor dori sa-si optimizeze bugetele.” Totusi: „Daca in 2009 PR-ul nu-si dovedeste valoarea, fara bullshit-uri si press clipping-uri, atunci in 2010 va fi primul taiat de pe lista” (vezi audio-video).
- Cum se evalueaza o campanie de PR? „Masura succesului este intotdeauna dictata de obiective, asa ca nu exista retete de masurat, ci, daca vrei, retete de formulat obiective, si si-alea sunt gresite uneori. Daca obiectivul tau este sa strangi pe birou un teanc de clippinguri, atunci nu e greu sa ai succes. daca insa cauti sa schimbi o atitudine, sau sa creezi o mentalitate, atunci rezultatul si deci masura succesul trebuie sa fie „the evidence itself”, adica gradul in care publicul cu care vorbesti a adoptat acea schimbare.”
- Stolojan si depunerea mandatului de premier: „Au existat o gramada de politicieni care si-au reformulat mesajul politic dupa o astfel de situatie si nu i-a impiedicat nimic sa mearga mai departe. in politica, la fel ca in viata, trebuie sa stii sa spui „imi pare rau””
- Ierarhia agentiilor de PR din Romania: „Daca in 2009 criteriile de masurare si de realizare a topurilor vor tine cont exclusiv de „fee billings” adica de valoarea creata de agentie fara ajutorul furnizorilor, atunci suntem deja in top 3, cred, de anul aceasta. In Romania insa, topurile se fac dupa cifra de afaceri, care include o multime de balarii, media buying, bugete de fursecuri si icre de dat la evenimente, pixuri samd. Noi nu facturam asa ceva. Noi nu avem furnizori, iar pentru ceea ce trece dincolo de sfera consultantei, recomandam clientilor niste furnizori pe care ii contracteaza direct. Noi facturam doar fee-uri si de aceea prefer sa fim cea mai profitabila agentie mai degraba decat cea mai „gonflata” agentie.”
- Disponibilizarile din Pro TV si modul cum a fost gestionata problema prin PR: „As fi luat-o de la zero si din interior. adica m-as fi asigurat ca n-am in pravalie vreo samanta de scandal si pe urma ii dadeam cu declaratiile. of, e a nu stiu cata oara cand oamenii se uita in afara gardului inainte de a-si face curat in propriul cotet.”
- Companiile din zona bancara, financiara, auto, imobiliare ar putea investi serios in PR in 2009: „am clienti in prezent din industriile mentionate de tine si continuam sa lucram pentru ca s-a pierdut [publicul, comentatorii au pierdut] din vedere ceva esential: trecem cu totii printr-o criza de incredere. nu mai poti face un leu fara un transfer de incredere, numai ca acum increderea e o marfa scumpa si rara. iar noi cu asta ne ocupam, din fericire: construim incredere (stiu ca suna perimat, dar asta facem de fapt) pe clientii mei ii sfatuiesc sa asculte publicul si sa nu faca nimic de natura sa jigneasca, contrazica sau respinga publicul lor.”
- Idila Mihaelei Radulescu cu Dani Otil: „Romanii nu accepta inca tipul acesta de comportament de tip „sotii Beckham” si nu cred sa se schimbe prea curand…e un pic riscant, dar pe de alta parte, stau si ma intreb si eu ce nevoie ar fi avut o vedeta de talia Mihaelei de tot balamucul asta si supra-expunerea asta?!”
Click aici pentru a vedea intreaga discutie online cu cititorii HotNews.ro
- Clientii agentiilor si departamentelor de PR asteapta, in 2009, solutii creative si eficiente din partea specialistilor in relatii publice, daca in 2007-2008 mergeau pe strategii de comunicare batatorite, cu bugete bogate. Pentru Rogalski-Grigoriu, anul viitor nu va aduce insa o diminuare a bugetelor, ci mai curand dimpotriva. Aceiasi bani sunt reorientati in schimb catre alte activitati.
- Bugetele de PR alocate in 2009 ar putea fi taiate in 2010, daca activitatile prestate nu isi vor dovedi eficienta.