Erste Bank: Criza financiara nu va ocoli Romania. Industria si constructiile vor fi cele mai afectate
Criza financiara internationala nu va ocoli Romania, insa tara noastra nu va fi atat de afectata precum tarile din zona euro, se arata intr-o analiza a Erste Group. Astfel, analistii grupului financiar se asteapta la o diminuare a cresterii economice in 2009 pana la 4,4%, fata de un avans de 8,3% in acest an.
Economia Romaniei este mai putin deschisa decat a altor tari europene si aceasta ar putea oferi o oarecare rezistenta in fata crizei globale, mai spun analistii.
Acestia sunt de parere ca industria, in special sectorul auto, metalurgic si cel textil, si constructiile vor resimti cel mai puternic aceasta criza, pe fondul scaderilor exporturilor si a cresterii costurilor finantarii.
Investitiile in infrastructura finantate din fonduri europene vor fi principalul factor de crestere economica in 2009, guvernul urmand sa compenseze astfel, cel putin teoretic, declinul sectorului privat, mai noteaza analistii Erste.
Totodata, Erste Group estimeaza inflatia va avea un trend descendent, urmand sa scada de la 7,9% in acest an la 6,2% in 2009 si 5,3% in 2010. Analistii se asteapta ca preturile administrate la gaze naturale si electricitate sa creasca la inceputul anului 2009, dupa ce majorarea a fost amanata din cauza alegerilor parlamentare. Pe de alta parte, analistii institutiei financiare noteaza ca scaderea activitatii economice ar putea duce la o decelerare a cresterii preturilor. Un alt risc la adresa inflatiei este agricultura, care este strans legata de conditiile meteorologice.
In ceea ce priveste cursul de schimb, Erste se asteapta ca in urmatoarele luni un euro sa se tranzactioneze cu 3,6-3,8 lei. „Banca centrala nu se simte confortabil cu o depreciere exagerata a monedei nationale si, conform ultimelor experiente, va opri o interventie speculativa a nerezidentilor”, se arata in analiza. Cursul leului ar mai putea fi sustinut si de diminuarea importurilor, datorita scaderii creditarii si a nesigurantei populatiei privind veniturile.
De asemenea, evolutia monedei nationale in prima parte a anului viitor este strans legata de primele decizii economice ale noului guvern, sunt de parere analistii Erste.