Sari direct la conținut

Guvernul a aprobat modificarea legii audiovizualului

HotNews.ro

Guvernul a adoptat marti, printr-o Ordonanta de Urgenta, modificarea Legii Audiovizualului nr. 504/2002. Proiectul a fost initiat de Ministerul Culturii si Cultelor si a fost obiectul unor dezbateri ample cu factorii interesati, se arata intr-un comunicat al Executivului, remis HotNews.ro.

Actul normativ creeaza cadrul general pentru introducerea serviciilor digitale de radiodifuziune si televiziune. De asemenea, aduce reglementari privind relaxarea regimului publicitatii, prin admiterea unor noi procedee – plasarea de produse, publicitatea pe ecran partajat, publicitatea virtuala. Aceste procedee vor oferi posturilor de televiziune surse suplimentare de venituri, cu potential benefic achizitiei de programe de calitate.

Ordonanta de Urgenta adoptata marti de Executiv prevede elaborarea Strategiei de tranzitie de la emisia analogica la cea digitala si a strategiei de acoperire cu programe a teritoriului, in conformitate cu prevederile normativelor europene si cu competentele specifice.

De asemenea, actul normativ prevede o continuitate a ofertelor catre public prin asigurarea emisiei digitale pentru toti radiodifuzorii care detin in prezent licente audiovizuale analogice.

Ordonanta reglementeaza dreptul radiodifuzorilor de a-si alege operatorul tehnic prin intermediul caruia sa-si transmita programele audiovizuale catre public si statueaza selectionarea radiodifuzorilor pe baza unor criterii transparente si explicit prevazute de lege. Aceste criterii se bazeaza pe continutul programelor audiovizuale oferite, acestea constituind factorul determinant in convingerea publicului sa achizitioneze noile receptoare.

Noile reglementari privind Legea Audiovizualului reprezinta implementarea in legislatia interna a noii Directive a Parlamentului European si a Consiliului nr. 2007/65/CE de modificare a Directivei televiziunii fara frontiere, adoptata la 11 decembrie 2007 si devenita astfel Directiva serviciilor mass-media audiovizuale. Romania se afla astfel printre primele tari membre ale UE care finalizeaza procesul de transpunere a Directivei in legislatia interna.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro