Politic Show: Ministrii se intrec in a promite ceea ce ar putea face, de fapt, membrii viitorului cabinet; Ionut Popescu: “Populismul se incheie pe 30 noiembrie”; Geoana amageste profesorii cu promisiuni anticonstitutionale, iar Tariceanu nu isi negociaza mandatul de premier
Un candidat cheltuieste si 500.000 de euro. Candidatii cheltuiesc inaintea alegerilor intre 100.000 si 500.000 de euro, fata de 60.000 cat castiga, oficial, de la parlament in patru ani. Uninominalul face in bugetul fiecarui candidat o gaura greu de acoperit ulterior din salariul de parlamentar. Potrivit unor surse din piata marketingului politic, costul unei campanii intr-un colegiu uninominal depaseste, in cele mai multe cazuri, 100.000 de euro, in zone preponderent rurale, si poate ajunge chiar pana la 500.000 de euro in Bucuresti. Cum indemnizatia neta a unui parlamentar fara functie este de 1.250 de euro lunar, adica 60.000 de euro in patru ani de mandat, in campanie se investeste dublu sau chiar de 10 ori mai mult, informeaza EVZ.
Pedelistii si pesedistii au inceput dansul imperecherii cu liberalii. Un post de vicepremier si sefia Camerei Deputatilor, plus posturi de ministri – aceasta este oferta pe care PSD si PD-L au facut-o, fiecare in parte, liberalilor, in perspectiva unei viitoare aliante de guvernare. „Ia sa nu mai faca PNL-ul pe mireasa nevinovata! Pe liberali ii curteaza doar o parte de la noi, careia ii e frica de Basescu” (Ilie Sarbu, PSD). PD-L si PSD au inceput licitatia pentru a castiga favorurile PNL in vederea viitoarei guvernari. Conform unor surse parlamentare, surpriza pentru liberali a fost nu planul de guvernare avansat de social-democrati, ci cel primit de la liberal-democrati. Premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele PSD Mircea Geoana au pus la punct, de cateva luni, un soi de algoritm de guvernare, intr-un Cabinet condus de catre liderul pesedist. PNL urma sa primeasca, in varianta Geoana, un post de viceprim-ministru si sefia Camerei Deputatilor, presedintia Senatului urmand sa revina PC, pentru Dan Voiculescu. Tariceanu urma sa opteze intre presedintia Camerei si viceprim-ministeriat, desi, pentru un fost premier, aceasta ultima varianta nu ar fi prea onoranta, scrie Gandul.
Ministrii se intrec in a promite ceea ce ar putea face, de fapt, membrii viitorului cabinet. Reprezentantii Guvernului au dat startul promisiunilor electorale fara acoperire. Cu o saptamana inainte de alegerile parlamentare, ministrii nu mai prididesc sa prezinte publicului „realizari” sub forma unor promisiuni care vor trebui rezolvate, in fapt, de viitorul Executiv. Presedintele Autoritatii Nationale pentru Comunicare (ANC), Liviu Nistoran, a anuntat ieri ca in urmatorii trei ani, tarifele la telefonie mobila ar putea scadea cu 30%. Nistoran a facut si o “demonstratie” in acest sens, taind o treime dintr-o factura cu foarfeca, in fata camerelor de luat vederi. “ANC intentioneaza sa reduca tarifele de interconectare pentru Telemobil, Cosmote Romania si RCS&RDS incepand cu 2009. Totodata, confirmam reducerea tarifelor de interconectare la Vodafone Romania si Orange Romania. Credem ca daca masurile propuse vor fi puse in practica, facturile clientilor de telefonie mobila vor scadea cu 25-30% in urmatorii trei ani, poate chiar cu mai mult”, a declarat Liviu Nistoran, citat de Gardianul.
Ionut Popescu: “Populismul se incheie pe 30 noiembrie”. In fiecare zi a campaniei electorale, Cotidianul va supune un candidat unor teste de rezistenta electorala. Economist, jurnalist, fost ministru al finantelor, in prezent senator, Ionut Popescu candideaza intr-un colegiu greu, in care se lupta pentru un nou mandat cu viitorul posibil candidat la Presedintia Romaniei din partea PNL, Crin Antonescu, si cu ex-ministrul pesedist al Culturii, Razvan Theodorescu. Cu o tinuta “corporate” corecta, asa cum ii sta bine unui om de cifre, a pasit in redactia Cotidianul sigur pe el, relaxat si convins ca iese invingator din combatul electoral. A lasat insa de inteles ca nu va fi o tragedie daca sansa nu va fi de partea sa, miza fiind mult mai mare pentru liberalul Crin Antonescu, care si-a pus la bataie intreaga cariera politica, scrie Cotidianul.
Tariceanu nu isi negociaza mandatul de premier. In vreme ce semnalele de apropiere a PNL si PD-L se inmultesc, premierul Tariceanu continua sa sustina ca nu va negocia inainte de alegeri, in numele partidului, cu niciuna dintre formatiunile politice importante. Seful Executivului mai spune ca o conditie – nu a sa personala, ci a PNL – ar fi obtinerea a inca unui mandat de premier.Tariceanu i-a provocat pe Stolojan si Geoana la o dezbatere televizata. Primul nu a raspuns inca, al doilea a zis ca are treburi de campanie in Botosani, scrie Romania Libera.
Geoana amageste profesorii cu promisiuni anticonstitutionale. Presedintele PSD, Mircea Geoana, cel cunoscut sub porecla glorioasa de „Prostanacul”, a lansat ieri o noua promisiune electorala imposibil de realizat, atunci cand le-a promis profesorilor ca le va plati salariile majorate cu 50% retroactiv, adica cele pe care ar fi trebuit sa le primeasca de la 1 octombrie. Mai mult, el a supralicitat si a precizat ca va oferi chiar si o suplimentare peste cei 50%, pentru profesorii cu salarii mici. Constitutia il contrazice insa flagrant pe Mircea Geoana, deoarece prevede clar ca „legile nu se aplica retroactiv, cu exceptia legii penale sau contraventionale”. Cum legea majorarii salariilor nu este nici una, nici alta, e evident ca liderul PSD promite ceva ce nu ar putea realiza decat daca, eventual, schimba legea fundamentala, noteaza Curentul.