Neintelegerile dintre TVR si autoritatile de la Chisinau ajung la CEDO
Televiziunea publica a anuntat ca apeleaza la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a obtine dreptul de a retransmite programele TVR 1 in Republica Moldova, dupa ce Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) de la Chisinau a interzis retransmiterea acestor programe pe frecventa pentru care postul romanesc avea licenta pana in 2011.
Potrivit unui comunicat difuzat luni de TVR, Consiliul de Administratie al SRTv a aprobat formularea unei cereri la CEDO, in conditiile in care la 10 iulie anul curent Curtea Suprema de Justitie a Republicii Moldova a respins recursul televiziunii publice din Romania impotriva a doua decizii prin care CCA a interzis „nelegal si abuziv retransmiterea programelor TVR 1 pe frecventa de stat nr.2”.
SRTv califica interdictia drept „o ingerinta abuziva in dreptul sau de proprietate. Scopul urmarit pe aceasta cale de catre CCA din Republica Moldova nu are nimic comun cu administrarea buna si eficienta a audiovizualului si a mijloacelor banesti publice”.
Comunicatul TVR precizeaza ca institutia s-a adresat CEDO la 6 noiembrie si ca instanta europeana a demarat primele proceduri, cerand guvernului de la Chisinau „sa prezinte explicatii in scris cu privire la acest caz, pana la data de 26 februarie 2009”. CEDO a transmis o scrisoare si guvernului roman, cerandu-i sa sprijine TVR ca parte terta in acest proces si sa comunice Curtii pozitia sa.
Disputele dintre postul public de televiziune din Romania si autoritatile de la Chisinau au inceput in vara anului trecut, cand Ministerul Dezvoltarii Informationale din Republica Moldova a cerut CCA sa scoata la concurs licenta detinuta de SRTv. Motivul invocat era ca televiziunea romaneasca nu-si onora obligatiile fata de Radiocomunicatii, institutia care asigura retransmiterea posturilor radio-TV pe teritoriul Republicii Moldova.
Ulterior, CCA a decis sa scoata la concurs frecventa de stat nr.2, folosita de SRTv, precum si sa o atribuie societatii private Tele M International. In urma unei contestatii a SRTv, Curtea de Apel Chisinau a admis in februarie 2008 cererea de suspendare a executarii celor doua decizii CCA, pana la o hotarire in procesul de fond. Insa in urma unui recurs al CCA, instanta suprema de la Chisinau anula decizia Curtii de Apel dupa numai cateva zile. In iulie a.c., Curtea Suprema a Republicii Moldova a respins recursul SRTv impotriva deciziilor CCA in procesul de fond.
In comunicatul de luni, televiziunea publica aminteste ca, in momentul deciziei Curtii Supreme din iulie a.c., unul dintre judecatorii acestei instante a formulat o opinie separata, aratand ca solutiile propuse de Curtea de Apel, respectiv de Curtea Suprema sunt contrare legislatiei din Republica Moldova si Conventiei Europene a Drepturilor Omului.