S-a descoperit o legatura intre caldura fizica si cea emotionala
Persoanele care au tinut in palme o ceasca de cafea fierbinte, timp de 10-25 de secunde, s-au simtit foarte confortabil in prezenta unui strain. O ceasca de lichid rece ca gheata a avut efect invers, arata un studiu, conform Los Angeles Times.
Cercetatorii au descoperit ca o ceasca de lichid aburind te poate face sa-i vezi pe ceilalti intr-o lumina mai buna. „Daca vrei sa faci o impresie buna, o ceasca de cafea fierbinte ar putea sa intoarca situatia in favoarea ta”, spune autorul studiului, Lawrence E. Williams, de la Universitatea din Colorado.
Studiul arata felul in care proprietatile fizice – cum ar fi temperatura – pot influenta, inconstient, reactiile emotionale. „Procesele noastre mentale nu se desfasoara separat, detasat de procesele corpului nostru”, spune John Bargh, psiholog la Universitatea Yale.
Totusi, in privinta relatiilor interpersonale, o bautura fierbinte nu poate face minuni atunci cand cealalta persoana se poarta ciudat sau agresiv: „Chiar daca as bea o cafea calda cu Adolf Hitler, tot nu l-as placea”, spune Bargh.
In cadrul studiului, 41 de persoane au fost rugate sa tina in palme o ceasca de cafea calda sau rece. Apoi, li s-a cerut sa isi spuna parerea despre o persoana neidentificata, pe care cercetatorii au descris-o ca fiind „prevazatoare, practica, ambitioasa si priceputa”. Cei care au tinut ceasca de cafea calda i-au dat persoanei o medie de 4,7, punctajul maxim fiind 7. Cei care au avut cafeaua rece au notat persoana cu 4,3 puncte.
„Caldura fizica ne poate face sa-i vedem pe ceilalti ca fiind, si ei, mai calzi. De asemenea, ne poate face pe noi insine sa devenim mai calzi, mai generosi si increzatori in ceilalti”, a afirmat Bargh.
Psihologii cred ca legatura dintre caldura fizica si cea emotionala este stabilita in copilarie, atunci cand caldura fizica este asociata cu mancarea, siguranta si dragostea. Mai tarziu, la maturitatea, o ceasca de cafea calda sau o baie fierbinte activeaza amintirea acelei senzatii din copilarie.