Sari direct la conținut

Efectele crizei financiare: Una din 12 familii din Germania nu isi poate plati datoriile 

HotNews.ro

Trei milioane de familii din Germania sunt indatorate peste posibilitati si incapabile sa isi achite cheltuile curente, suma medie datorata fiind de 36.000 de euro, a anuntat Institutul de Statistica din Germania, citat de NewsIn. Astfel, numarul familiilor datornice s-a dublat fata de anii ’90, alte 1,2 milioane fiind amenintate de insolvabilitate.

Institutul National de Statistica al Germaniei a identificat trei cauze principale care stau la baza fenomenului: somajul (30%), divorturile sau moartea partenerului (14%) si problemele de sanatate (10%).

Aproape jumatate (44%) dintre oamenii care traiesc singuri nu isi pot plati datoriile, iar categoria de varsta care are cele mai mari probleme financiare este cea de 35-45 de ani, cu peste 30 de procente. Tinerii cu varste sub 25 de ani au in principal datorii la companiile de telefonie mobila si fixa.

In medie, datoriile se ridica la 23.000 de euro pe persoana (sau 36.000 daca se calculeaza si datoriile pentru imobiliare), in timp ce 56% dintre cei indatorati castiga numai 900 de euro pe luna, potrivit Institutului de Satistica.

„Fenomenul nu se rezuma numai la categoriile defavorizate, ci la toate nivelurile societatii”, a avertizat Roderich Egeler, presedintele Institutului de Statistica, citat de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

In 2007 s-au prezentat in fata tribunalelor peste 100.000 de oameni care cereau sa le fie ridicata obligativitatea de plata. Din 1999, persoanele fizice cu datorii pot deschide in instanta germana o procedura de insolvabilitate prin care sa solicite stergerea datoriilor din motive de incapacitate de plata. Procedura este insa deosebit de complexa si poate dura pana la sase ani, timp in care persoana in cauza primeste bani pentru a trai la limita subzistentei.

Nici in sectorul privat lucrurile nu stau mai bine, scrie Sueddeutsche Zeitung. Pentru 2009 se prognozeaza, pentru prima oara in ultimii cinci ani, o crestere a numarului de companii insolvabile. Anul urmator vor da faliment peste 30.000 de firme, arata cotidianul german, care citeaza datele Institutului de Statistica.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro