Instanta amana o decizie in cazul noii licente de telefonie mobila. Romtelecom si Vodafone se contreaza din nou
Curtea de Apel Bucuresti a hotarat marti amanarea luarii unei decizii in cazul cererii facute de Orange, Vodafone, Telemobil si RCS&RDS de suspendare a Hotararii de Guvern privind procedura de acordare a licentei de comunicatii mobile, au declarat pentru HotNews.ro, oficialii Romtelecom. Catalin Dima, directorul executiv juridic al Romtelecom sustine ca amanarea deciziei este o noua infrangere pentru coalitia facuta de Vodafone impotriva Romtelecom.
„Aceasta noua amanare hotarata azi (n.r marti) reprezinta o noua infringere in instanta pentru coalitia formata de Vodafone impotriva Romtelecom. Daca instanta ar fi considerat ca exista aparente de nelegalitate a HG 61/2008, ar fi dat curs fara intarziere cererii celor patru operatori de suspendare a acesteia”, a declarat pentru HotNews.ro, Catalin Dima, director executiv juridic si corporate affairs Romtelecom.
Catalin Dima a mai precizat ca noul termen de judecata in acest caz nu va fi mai devreme de 23 septembrie.
Vodafone sustine ca Romtelecom nu intelege principiile de baza ale unui mediu de afaceri sanatos si califica declaratiile operatorului drept tendentioase
In replica, reprezentantii Vodafone spun ca nu fac nimic altceva decat sa-si apere drepturile legale atunci cand se incalca principiile concurentei.
“Consideram ca declaratia Romtelecom arata ca nu sunt intelese niste principii de baza ale unui mediu de afaceri sanatos. Vodafone nu formeaza coalitii impotriva nimanui, ci intelege sa isi apere drepturile prin mijloace legale si sa reactioneze atunci cand principiile ce stau la baza unei concurente corecte sunt puse sub semnul intrebarii. Suntem increzatori ca justitia se va pronunta corect in aceasta cauza”, a precizat Marian Velicu, Senior Director, Regulatory, Legal and Corporate Affairs, Vodafone Romania.
Mai mult, oficialii Vodafone sustin ca declaratiile Romtelecom sunt tendentioase in conditiile in care actiunea in instanta s-a facut inaintea depunerii ofertelor si a anuntarii unui castigator.
„Precizam ca demersurile facute de catre Vodafone Romania si ceilalti operatori in instanta au fost anterioare depunerii ofertelor de participare la licitatie si nu au nici o legatura cu castigatorul licitatiei, in cazul acesta Romtelecom. Actiunea noastra nu face decat sa apere principii menite sa guverneze un cadru concurential echitabil. De aceea, apreciem declaratiile Romtelecom drept tendentioase si de natura sa dezinformeze opinia publica”, a mai declarat pentru HotNews.ro Marian Velicu.
Orange: Amanarea unei decizii in instanta s-a facut la cererea apararii, din care Romtelecom face parte
Nu in cele din urma, reprezentantii Orange tin sa mentioneze ca decizia de amanare, un lucru firesc intr-un proces, a fost luata la cererea uneia dintre parti, respectiv apararea din care face parte si Romtelecom.
„O amanare a deciziei instantei este un fapt uzual, in conditiile in care una dintre parti solicita acest lucru. Speram ca decizia sa fie data la termenul urmator, iar in functie de decizie vom planifica pasii urmatori. In cazul de fata una dintre parti inseamna apararea”, a declarat pentru Hotnews.ro Dorin Odiatiu, Wholesale, International& Regulatory Affairs Director.
Miza – voce si internet mobil la costuri mai mici decat in cazul altor tehnologii
Romtelecom a fost desemnat luni operatorul castigator al noii licente de telefonie mobila in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz. Miza este data de faptul ca aceasta licenta permite furnizarea de servicii de internet mobil si voce, inclusiv in mediul rural si in zone greu accesibile, la costuri mai mici decat in cazul serviciilor furnizate prin tehnologia 3G ori prin retelele de fibra optica sau cablu.
De altfel, seful Romtelecom a anuntat inca de luni ca operatorul isi va concentra atentia pe furnizarea de servicii de date mobile.
„Imediat ce vom primi licenta, vom incepe construirea retelei bazate pe tehnologia CDMA si vom lansa noile servicii cit mai repede posibil. Obiectivul nostru principal este de a folosi licenta pentru a oferi servicii de internet mobil de banda larga, in plus fata de serviciile pe care le oferim deja (voce, internet fix de banda larga, TV)”, a declarat Yorgos Ioannidis, director general Romtelecom.
Motivele invocate de cei patru operatori pentru atacul din instanta tin atat de anumite dubii privind conditiile de participare la aceasta licitatie cat si de costul de 20 de ori mai mic al acestei licente comparativ cu cele anterioare.
Tribunalul trebuie sa decida acum, printre altele, intr-o problema in care nici autoritatile nu s-au pus de acord, respectiv referitor la cine putea sau nu sa castige o noua licenta de comunicatii mobile, in conditiile in care Consiliul Concurentei si Autoritatea de Reglementare au pozitii divergente in aceasta privinta.