Inspectorii Antifraudă încă analizează OMV Petrom/ Lucian Heiuș: Termenul pentru plata taxei este 25 iunie
Încă avem inspectori de la Antifraudă, foarte buni, specializați în produse energetice, care analizează cu atenție modelul de business pe care l-a avut OMV Petrom anul trecut, a declarat Lucian Heiuș, președintele ANAF, într-o conferință de presă.
„Furnizăm toate informațiile pe care ni le cere Ministerul Finanțelor pentru a continua discuția cu Comisia Europeană. Termenul este 25 iunie. Atunci se va trage linia. Este o acțiune mai complexă și dificilă decât ne-am așteptat la început”, a spus el, precizând că „rezultatul va fi cel așteptat de mulți dintre dumneavoastră”.
Fiind întrebat ce așteptăm, a spus râzând: „Bani mai mulți la bugetul de stat.”
OMV Petrom a anunțat la începutul anului că nu va plăti taxa de solidaritate pentru că nu se încadrează în criteriile din ordonanță.
Motivul este simplu: actul normativ a fost scris prost și analiza Ministerului Finanțelor a fost greșită.
Așa cum HotNews.ro a mai scris într-un text recent, Ministerul Finanțelor și premierul știu că OMV Petrom nu se încadrează pentru a plăti taxa de solidaritate, deoarece așa a fost scrisă ordonanța. Verificarea ANAF la companiile din piață exact asta a și arătat.
Același lucru le-a spus și Comisia Europeană. Acum Guvernul se bazează pe Parlament să modifice ordonanța.
În același timp, este de neînțeles cum au calculat experții Ministerului Finanțelor impactul bugetar pentru acest an. Estimau că din taxa de solidaritate Statul ar încasa 3,9 miliarde lei „pe baza mediei profiturilor impozabile anuale din perioada 2018-2021, realizate de principalii contribuabili care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor”.
Cu alte cuvinte, au calculat prost. Nimeni nu și-a asumat, momentan, modul de redactare a actului normativ.