Opt sfaturi: cum sa faci sport ecologic
Degeaba incerci sa te mentii sanatos facand sport, daca, prin asta, nu faci decat sa poluezi. Mai mult decat atat, actiunile tale ii afecteaza si pe cei din jur. Daca vrei sa afli cum sa faci sport fara sa poluezi, tine cont de urmatoarele sfaturi.
1. In loc sa mergi la sala cu masina, poti sa mergi pe jos sau sa alergi pana acolo. In felul asta faci si incalzirea. Daca sala este prea departe, mergi cu bicicleta sau incearca sa convingi si alti prieteni sa te insoteasca. In felul acesta, reduci costurile cu benzina, dar si poluarea. Daca ai mai mult timp la dispozitie, poti lua in calcul si urmatoarea varianta: poti parcurge cu masina o parte din drum, apoi poti merge pe jos.
2. Cand vremea iti permite, fa sport in aer liber. Daca toata lumea ar face acest lucru vara, salile de sport nu ar mai consuma atata energie electrica. Singura energie pe care o folosesti cand faci sport afara este cea proprie. Alergatul, cataratul, mersul pe bicicleta sunt doar cateva dintre exercitiile pe care le poti practica in aer liber.
3. Improvizeaza-ti propira sala de sport … acasa! Daca nu ai timp sa faci sport in aer liber si nu ai timp sa mergi la sala, iti poti cumpara echipamente care nu functioneaza cu energie electrica. Vei scuti o multime de bani.
4. Alege-ti cu grija echipamentul! Imbracamintea din bumbac sau din alte fibre naturale absoarbe bine transpiratia si ii permite corpului sa respire.
5. Nu mai cumpara apa imbuteliata ori de cate ori faci sport! Daca vrei sa te hidratezi, umple de acasa o sticla de apa si pune-o in bagaj. Daca toti s-ar gandi la asta, peste 60 de milioane de sticle nu ar mai ajunge zilnic la gunoi.
6. Fa dusuri scurte. Doar pentru ca nu platesti tu factura la apa nu inseamna ca trebuie sa te scoata cineva de sub dus, cand esti la sala.
7. Daca obisnuiesti sa asculti muzica la casti in timp ce faci sport, ar fi bine sa folosesti baterii reincarcabile. Bateriile obisnuite sunt un pericol pentru mediu si, pe termen lung, te si costa mai mult.
8. Prepara-ti singur batoanele si bauturile energetice. Renunta la cele din magazin, care de cele mai multe ori contin aditivi alimentari. Preparandu-le singur, economisesti bani si nici nu mai trebuie sa mai umpli cosul de gunoi cu ambalaje.
Sursa: health.com, msnbc.msn.com