Sari direct la conținut

Din nou bursa, din nou scenarii…

Mersul Trendurilor

Saptamana de tranzactionare debuteaza cu o scadere, insa ea trebuie privita printr-un cadru mai larg, caci este posibil ca in aceste zile sa aflam daca pana acum cresterea a fost doar un retracement sau devine tot mai sustenabila.

Luni, 5 mai, nu a fost o zi tocmai potrivita pentru a tranzactiona pe bursele din Statele Unite, pe de o parte din cauza ‘traditiei’ de volum redus ce se inregistreaza lunea dar si datorita faptului ca saptamana trecuta am avut sedinta Federal Reserve si datele despre locurile de munca ce s-au creat in luna precedenta. Ambele evenimente au generat suficient volum, astfel incat la inceput de saptamana sa fie putin interes pentru miscarile pietei. Chiar daca per total evolutia bursei a fost lipsita de un trend si a devenit chiar frustranta, sunt de mentionat cativa factori cu pondere in parcursul primelor ore de tranzactionare.

Stirea despre refuzul Yahoo de a fi preluata cu 47,5 miliarde de dolari de catre Microsoft si anuntul despre renegocierea pretului de achizitie a Countrywide Financial de catre Bank of America de la 7$/actiune la 2$/actiune au creat premisele pentru o zi de scadere, lucru confirmat chiar din primele minute ale deschiderii burselor. Dar, in randul trader-ilor nu a existat consens, astfel ca evolutia principalilor indici a fost dificil de prevazut. Sigur, nu ca acest ultim aspect ar constitui un element surpriza pentru participantii la piata, mai ales ca de doua luni termenul de ‘trend intra-day’ se gaseste doar in cartile de specialitate.

Un factor pozitiv pentru piata a fost stirea despre sectorul de servicii, ISM Non-Manufacturing Composite, care a atins valoarea de 52 de puncte fata de 49,1 cat erau estimarile. Acest lucru e pozitiv nu doar prin faptul ca a depasit estimarile, ci mai ales ca un numar peste 50 indica expansiunea sectorului. Stire imbucuratoare care alunga din temerile unei recesiuni in Statele Unite.

Uitandu-ne pe graficul daily (graficul intra-day este inuman) observam aspecte care dau nastere la scenarii. In primul rand, raportul despre noile locuri de munca ce s-au creat in luna aprilie a fost unul bun, depasind estimarile, insa piata a crescut doar in primele minute ale deschiderii, nereusind sa isi pastreze castigul. Ce inseamna acest lucru? Ca un raport bun despre locurile de munca nu a atras ordine de cumparare, ba mai mult, piata a terminat pe minus. Ziua de luni a fost tot o zi de scadere, Dow Jones terminand la 12,969 puncte, -0,68%, foarte aproape de minul zilei inregistrat la 12,939 puncte. Cresterea, pentru moment cel putin, este intr-o ipostaza vulnerabila, formand un maxim – cel de vineri. Ne aflam acum intr-o continuare a scaderii pe termen lung, cu o crestere de pana acum vazuta ca un simplu retracement, sau suntem intr-un pull-back specific unui raliu?

Certitudini nu exista, si am vazut foarte bine acest lucru in ultimele luni, insa probabilitatile in acest moment sunt pentru ambele miscari cu un avantaj pentru cei cu pozitii short, intrucat high-ul de vineri ofera un punct de reper pentru ordinul de stop-loss. In aceasta ecuatie au mai intervenit insa dolarul si petrolul. Saptamana trecuta auzeam indemnul de vanzare a petrolului si cumparare a dolarului, insa luni pretul barilului de petrol a atins un nou record intra-day la 120,21 dolari. Normal nu ar fi trebuit sa vedem un nou maxim in petrol insa situatia imprevizibila din statele membre OPEC, cu precadere Nigeria, da peste cap calculul. De urmarit evolutia companiilor de profil, cum vor evolua ulterior si ce pondere vor avea in trendul pietei.

Comenteaza pe Mersul Trendurilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro