Sari direct la conținut

Orhan Pamuk, laureat la Nobel pentru literatura, se intalneste cu cititorii romani

HotNews.ro

Pamuk este primul laureat la premiul Nobel pentru literatura care vine in Romania dupa ’90. Acesta a venit la invitatia editurii Curtea Veche, cu ocazia sarbatoririi a 10 ani de la infiintare.

Orhan Pamuk, unul dintre cei mai renumiti scriitori turci contemporani, a sosit la Bucuresti in aceasta dimineata. „Am ajuns in jurul orei 11, m-am plimbat putin pe strazi si am observat ca este cam ca in Instanbulul meu”, a declarat castigatorul premiului Nobel pentru literatura (octombrie 2006).

Scriitorul se intalneste cu cititorii sai in aceasta seara, la foaierul Ateneului Roman. La intalnire participa atat cititori, cat si personalitati, printre care se numara Mihaela Radulescu, Emil Hurezeanu, Razvan Exarhu, Catalin Tolontan sau Jean-Lorin Sterian.

Pamuk crede despre cartile sale ca sunt percepute diferit, in functie de zona de provenienta a cititorilor. Astfel, europenii cred ca scrierile sale descriu viata din Turcia: „Asta e problema tarilor din Uniunea Europeana, locuitorii acestora vor sa vada ce se intampla in Turcia si cum sunt priviti turcii daca ajung in Europa”. Pe de alta parte, „cititorii americani spun ca romanele sunt ghiduri despre viata din Islam”, iar cititorii din Japonia, China sau India cred ca s-ar putea „contamina” de cultura occidentala.

Secretul prin care Pamuk este citit pe tot globul este ca isi pastreaza identitatea culturala. Intrebat daca va scrie vreodata un roman despre America si viata de acolo, Pamuk a raspuns categoric: „Nu. Voi continua sa scriu despre Istanbul, in Istanbul. Iubesc acest oras.”

Scriitorul a declarat in 1995, ca circa 30.000 de kurzi si 1.000.000 de armeni au fost ucisi, la inceputul secolului, intr-un pogrom in Turcia si ca nimeni nu indrazneste sa vorbeasca despre asta. Din cauza acestor declaratii si a reactiilor gruparilor nationaliste, Pamuk a fost nevoit sa fuga din tara. Vizavi de scrierile sale politice, scriitorul a declarat, in cadrul conferintei de miercuri, ca „Zapada” este primul si ultimul sau roman politic. In Romania, acesta va fi lansat in luna iunie.

Pamuk, care a scris sapte romane, dintre care patru sunt traduse in limba romana, „Ma numesc Rosu”, „Fortareata alba”, „Cartea neagra” si „Viata cea noua” a castigat, in afara de Nobel, importante premii precum: The Independent Award for Foreign Fiction, International IMPAC Dublin Literary Award si Prix de la Decouverte Europeenne.

Prozatorul, care de-a lungul vietii sale a trecut prin diferite etape, dorind la un moment anume sa devina pictor, apoi sa urmeze cariera de inginer, precum bunicul sau, studiind arhitectura si absolvind jurnalismul, a ajuns intr-un sfarsit sa scrie romane.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro