Sari direct la conținut

Gandul: Sforaitul – indiciu al problemelor de inima si al celor vasculare

Sforaitul nu numai ca este enervant, insa este in stransa legatura cu anumite afectiuni. Sforaitul este de multe ori responsabil pentru tensiunile din cuplu. De multe ori, sotia este cea care se trezeste de cateva ori pe noapte pentru a-si inghionti sotul sa nu mai sforaie. Insa, pe langa tensiunile care apar in cuplu, sforaitul este un semnal de alarma. Studiile au aratat ca sforaitul este din ce in ce mai intalnit, mai ales ca populatia planetei imbatraneste, iar obezitatea este din ce in ce mai frecventa.

Una dintre afectiunile care este anuntata de sforait este apneea de somn. Cei care sufera de aceasta afectiune nu mai pot respira in timpul somnului si se pot trezi si de 100 de ori pe noapte fara sa-si mai aduca aminte acest lucru. Normal, nu toti cei care sforaie sufera de apnee, insa cercetatorii americani de la Universitatea din New York spun ca procentul celor care au aceasta afectiune este de aproximativ 60% dintre cei care sforaie. Mai mult, s-a dovedit ca sforaitul face ca aerul din corp sa fie eliminat mai greu si astfel apare o presiune suplimentara asupra inimii. De aceea, de-a lungul timpului, cei care sforaie des pot ajunge sa aiba hipertensiune arteriala.

De asemenea, statisticile au aratat ca cei care sforaie sunt mai predispusi la boli cardiovasculare. In cazul apneei de somn, caile aeriene se blocheaza mai des, iar creierul este incapabil sa controleze procesul de respiratie. Trebuie specificat ca, cu cat intensitatea si frecventa sforaitului este mai mare, cu atat exista o probabilitate mai ridicata sa existe probleme de sanatate. Cercetatorii au stabilit in urma studiilor ca cei care sforaie sunt cu 40% mai predispusi la hipertensiune, cu 34% mai predispusi la infarct si cu 67% mai predispusi la a face un atac cerebral. Sforaitul se agraveaza odata cu trecerea anilor si tocmai de aceea numarul celor mai in varsta care sforaie este foarte mare.

Mai mult, contrar credintei populare, numarul femeilor care sforaie este aproximativ egal cu cel al barbatilor. Se pare ca femeile incep sa sforaie la menopauza, care este un factor declansator. De asemenea, obezitatea este o alta cauza a sforaitului.

Integral in Gandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro