Dl. Nastase apara democratia (de Sever Voinescu)
Ochi peste cap, mine jignite, voci marete! La usa salii de plen, dl Geoana vorbea amenintator. Folosea redundant cuvintul „inadmisibil“ si anunta, cu uitatura sticloasa, ca prestatia dlui Vosganian a fost „ultima gaura“ (asa se exprima sustinatorul dlui Vanghelie!) de la fundatia acestui guvern „incompetent“.
Simultan aproape, la Realitatea, dl Cristian Diaconescu se flagela, cu figura livida si descompusa a unui onorabil profund vexat. Gata! Si ultima iluzie a colaborarii cu PNL s-a spulberat. Asa ceva nu se poate tolera! O luna mai tirziu, liderii PSD cereau – a cita oara? – prietenia electorala a PNL. Sint sigur ca dl Geoana, om naturalmente incapabil sa simta fractura spinala a umilintei, nu vede nici o inadecvare intre cele doua evenimente.
Dl Diaconescu, poate, ne va explica vreodata cum functioneaza onoarea de pesedist. Dar sa nu-l grabim…
Uitind de onoarea jucata-n picioare de dl Vosganian, liderii PSD au venit cu un plan de alianta pentru izolarea in opozitie a PD-L si pentru blocarea accesului dlui Basescu la al doilea mandat. PNL a refuzat. Deocamdata. Alianta anti-Basescu este o miscare logica, as spune chiar obligatorie pentru PSD, daca vrea sa acceada la putere rapid.
Dl Basescu si partidul prezidential pot fi infrinti numai prin coalizarea tuturor celorlalte forte politice. Daca as fi fost pesedist, as fi propus liberalilor aceasta alianta. La fel, daca as fi fost penelist, as fi refuzat propunerea. Asadar, mi se pare ca ceea ce s-a intimplat joi seara este cit se poatede firesc. Si totusi, e ceva bizar in toata aceasta constructie politica, propusa de PSD.
Am aflat ca pesedistii au propus penelistilor ca alianta lor sa se numeasca „Alianta pentru Democratie“ sau „Alianta Impotriva Totalitarismului“ sau „un alt nume de genul asta, cu impact“. Ei bine, pesedistii care au facut aceasta propunere sint dnii Ion Iliescu, Adrian Nastase (inteleg ca fostul premier este autorul ideii) si Mircea Geoana.
Stiu ca partidele pun vorbe mari in sigle. Nu exista constructie politica fara vorbele „democrat“, „national“, „crestin“, „popular“ etc. Oricum, nimeni nu mai baga de seama cuvintele imense de pe bannerul de la intrarea in orice sediu politic. Dar, chiar si asa, ridicolul te izbeste in acest caz. Sa marsaluiesti intr-o alianta pentru democratie umar la umar cu dl Adrian Nastase inseamna sa cultivi absurdul cu un tupeu orbitor.
De la putin stiuta teza de doctorat despre drepturile omului scrisa in anii ’80 (de s-ar publica, cu delicii democratice s-ar citi, va garantez!) pina la regimul faraonic instituit in 2001-2004, dl Nastase s-a dovedit a fi un iubitor devotat al democratiei. Si atunci cind l-a invitat pe dl Basescu la fuziune sau la puscarie (prin 2002, parca), si atunci cind stabilea in sedinte de partid cum se coreleaza mersul dosarelor in justitie cu aparitiile comentatorilor „prieteni“ in presa, si atunci cind patrona falsificarea referendumului din 2003, dl Nastase iubea democratia.
Acum, iata, cu pretul onoarei pesediste (lucru mare!), dl Nastase apara democratia. Abia retin o lacrima… Despre legatura dintre dl Iliescu si democratie, nu mai e nimic de spus. Istoria a vorbit prea mult despre asta. Cum in acest front dl Geoana nu conteaza defel, trecem la linia a doua a celor gata sa moara pentru democratie: dnii Hrebenciuc, Mitrea, Cozminca, Vacaroiu, Mazare, Oprisan. Nu e de mirare ca liberalii au refuzat aceasta tovarasie. Caci tovarasie este!