Romania Libera: Romanii, campionii plangerilor la CEDO
Un roman din 2.600 s-a plans la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), ceea ce situeaza Romania pe primul loc la numarul de plangeri pe cap de locuitor, desi in topul plangerilor pe tari este devansata de Rusia si de Turcia. Raportul pe 2007 al CEDO arata ca actiunile in justitie ale romanilor au luat cu asalt instanta de la Strasbourg, cu 8.275 de plangeri aflate pe rolul CEDO, raportate la 21,6 milioane de locuitori. Cauzele procesomaniei, cred specialistii, sunt neincrederea in justitia interna si slaba pregatire a
magistratilor.
Valul de plangeri ale romanilor la CEDO este provocat de „inertiile” din sistemul legislativ si juridic, precum si de slaba pregatire a magistratilor, care nu au tinut pasul cu integrarea Romaniei in UE, explica Laura stefan, expert anticoruptie al Societatii Academice Romane. Judecatorul Cristian Danilet recunoaste ca increderea foarte scazuta a romanilor in justitia interna ii mana spre CEDO, dar pune aceasta situatie si pe seama procesomaniei: „E o boala in Romania, de a ataca deciziile judecatoresti. Daca ar fi o suta de cai de atac la o sentinta, romanii le-ar epuiza pe toate”, spune Danilet. Procesomania ar inceta, crede Laura stefan, daca magistratii le-ar castiga respectul printr-o aplicare unitara a legislatiei si nu le-ar da impresia ca un proces seamana cu un joc de zaruri.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a incercat sa mascheze aceasta situatie, folosind cifrele CEDO doar in avantajul Romaniei: am scazut in topul plangerilor, de pe locul doi pe trei, iar multe dintre acestea sunt respinse de CEDO ca neintemeiate. In numai patru ani, Romania a fost condamnata de CEDO la despagubiri de peste 8 milioane de euro.
Raportul pe 2007 al Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) arata ca Romania a coborat de pe locul doi pe trei la capitolul plangeri, fiind devansata de Rusia si de Turcia. Anul trecut 8.275 de plangeri ale romanilor impotriva statului roman s-au aflat pe rolul CEDO. Raportata statistic la numarul de locuitori ai Romaniei (21,6 milioane), aceasta cifra arata ca un roman din 2.600 apeleaza la justitia europeana. In Rusia, care are 20.296 de plangeri inregistrate la CEDO si o populatie de 145,5 milioane de locuitori, un cetatean din 7.168 recurge la aceasta metoda, iar in Turcia, cu 9.173 de plangeri si o populatie de 69,6 milioane, unul din 7.587. O plangere poate fi inregistrata la CEDO doar dupa ce au fost epuizate toate caile justitiei interne ale unei tari. Din numarul de plangeri respinse de CEDO, 2.536, se vede ca romanii nu au respectat intotdeauna aceasta cerinta minima.
Valul de plangeri ale romanilor la CEDO este provocat de „inertiile” din sistemul legislativ si juridic, precum si de slaba pregatire a magistratilor, care nu au tinut pasul cu integrarea Romaniei in UE, explica Laura stefan, expert anticoruptie al Societatii Academice Romane. „Daca judecatorii nu incep sa se pronunte si pe legislatia europeana, valul de plangeri va continua. Ei prefera sa mearga pe legislatia romaneasca, chiar daca aceasta nu se ridica uneori la standardele europene. Uneori e vorba de o rezistenta, alteori de nestiinta”, spune Laura stefan, dand exemplul pozitiv al judecatorilor care au aplicat legea UE in cazul contestarii taxei auto.
Judecatorul Cristian Danilet pune aceasta situatie pe seama perceptiei asupra calitatii justitiei din Romania: „Cauza este simpla si reiese din toate sondajele de opinie: populatia nu are incredere in justitie si cauta o solutie in afara tarii”. Valul de procese din domeniul proprietatii, pe care Romania le-a pierdut la CEDO, i-a incurajat pe multi sa vada la Strasbourg salvarea. „Oamenii au auzit de CEDO unii de la altii. E o boala in Romania de a ataca deciziile judecatoresti. Daca ar fi o suta de cai de atac la o sentinta, romanii le-ar epuiza pe toate”, spune Danilet.