Sari direct la conținut

Antonescu: PSD nu mai este " dusmanul natural" al PNL

HotNews.ro

Vicepresedintele PNL, Crin Antonescu, a explicat la Realitatea TV ca PSD a incetat de mult sa mai fie „dusmanul natural al liberalilor”, acesta fiind in momentul de fata Traian Basescu si PD-L. Antonescu, impreuna cu alti lideri PNL, s-a aratat favorabil unei aliante postelectorale cu PSD. La rindul sau, Adrian Nastase spune intr-un interviu acordat ziarului Gindul ca singura formula este intrarea la guvernare alaturi de PNL pe baza unui program postaderare. Mircea Geoana a recunoascut intilnirea de vineri dintre conducerile PNL si PSD, la care au participat Iliescu si Tariceanu.

Crin Antonescu a reiterat intr-o emisiune la Realitatea TV ca sint create conditiile unei aliante postelectorale PNL- PSD, deoarece social-democratii au incetat de mult sa mai fie dusmanii naturali ai liberalilor.

” Acest lucru s-a intimplat, a explicat Antonescu, nu din cauza unei apropieri dintre cele doua partide, ci pentru ca adversarul „periculos” al liberalilor este Traian Basescu. „PD-L nu a avut niciun alt proiect pentru Romania decit darimarea guvernului Tariceanu”.

Vicepresedintele PSD a admis ca intre cele doua partide nu exista incompatibilitati doctrinare, aratind ca, personal, nu i se pare un lucru rau un guvern PSD-PNL dupa alegeri, insa a exclus o alianta postelectorala intre cele doua formatiuni.

„Nu incearca nimeni sa pacaleasca electoratul”, a declarat Antonescu, spunind ca o eventuala coalitie de guvernare va fi asumata public de cele doua partide, dar dupa alegeri.

Nastase vorbeste in ton cu Antonescu

Pe o idee asemanatoare a pedalat si Adrian Nastase intr-un interviu acordat cotidianului „Gindul”.

” Daca tot ai facut deja niste pasi in relatia cu PNL, a mentine lipsa de transparenta si ambiguitatea este contraproductiv pentru toata lumea. Daca se merge pe aceasta cale, se poate negocia timp de citeva saptamini un program nou de guvernare pe baza programului postaderare, un program de cinci-sase ani, care sa includa si elemente de ideologie si de componenta sociala PSD.”

„In felul acesta, spre exemplu, masurile legate de pensii n-ar mai fi considerate ca fiind acordate de catre guvernul PNL, ci, asa cum este normal, acordate printr-o intelegere care, asa cum s-a vazut in Parlament, a insemnat, in principal, PSD si PNL”, a declarat Nastase.

Intilnirea de vineri seara a fost recunoscuta de Geoana

Vineri seara, Iliescu, Nastase, Mitrea, Corlatean si Hrebenciuc s-au intilnit cu Tariceanu, Orban, Melescanu si Motreanu pentru a discuta despre o eventuala sustinere reciproca in alegeri si o alianta postelectorala. PSD a sustinut teoria expusa de Nastase, aceea a transparentizarii unei intelegeri preelectorale si a unui pact postelectoral care sa duca la o guvernare comuna PSD-PNL.

Social-democratii au anuntat ca renunta la motiunea de cenzura, iar liberalii s-au aratat deschisi unui guvern cu PSD, fiind insa reticenti la o alianta preelectorala.

Cum Marian Vanghelie divulgase deja intilnirea de vineri, Mircea Geoana a fost nevoit, luni, sa o asume. Liderul PSD a recunoscut ca au existat discutii la care au participat Iliescu, Nastase, Mitrea, Tariceanu si Melescanu, dar a refuzat sa spuna care au fost temele abordate.

Orban se apara cu PDL

In schimb, Ludovic Orban, a negat ca discutiile ar fi fost „oficiale” si a nuantat scopul intilnirii. ” Nu a existat nicio discutie oficiala referitor la aliante pre sau postelectorale. Nu a existat niciun fel de discutie oficiala in baza unui mandat cu vreuna dintre formatiunile politice”, a declarat Oraban dupa Biroul Politic.

Pentru a acredita ideea ca intilnirea de vineri cu PSD ar face parte dintr-un ciclu mai lung de intrevederi cu toate formatiunile politice, Orban a declarat ca va urma una si cu PDL.

Emil Boc insa a replicat ca nici vorba de asa ceva, PDL neavind nici cea mai mica intentie sa negocieze ceva cu PNL.

Alianta de dreapta cu PNTCD si AP

Mesajul transmis, luni, la finalul sedintei conducerii liberale a fost acela al formarii unui pol de centru-dreapta impreuna cu Actiunea Populara condusa de Emil Constantinescu si PNTCD.

Inca de anul trecut PNL semnase o plaforma comuna cu cele doua formatiuni, dar alegerile europarlamentare in care taranistii au obtinut sub 1% au oprit pe moment unificarea.

Liberalii au anuntat ca in 20 martie Delegatia Permanenta a partidului va decide asupra fuziunii cu formatiunea in fruntea careia se afla Emil Constantinescu.

In privinta PNTCD, vor mai urma discutii, deocamdata fiind destul de probabil ca PNL sa sustina candidatura lui Gheorghe Ciuhandu la primaria din Timisoara.

PC este luat si el in calcul

Ludovic Orban a declarat ca in vederea coagularii polului de cengtru-dreapta se vor purta discutii si cu PC.

Liderii conservatori s-au aratat „interesati” de oferta liberalilor, dar au spus ca pina acum nu au primit nimic concret si nimeni nu a fost deocamdata contactat.

„Sa precizeze nu prin presa ce au in vedere. Invitatiile prin intermediul presei nu sint serioase si consistente prin continut”, a declarat secretarul general al PC, Codrut Seres, citat de NewsIn.

Seres a considerat ca ideea liberalilor este „interesanta”, dar trebuie dublata si de continut. O eventuala de decizie de a constitui un pol de centru-dreapta alaturi de PNL va fi discutata in Biroul Executiv al PC, a completat Seres.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro