Tariceanu nu trimite deocamdata la Cotroceni nominalizarile ministrilor. Vrea sa mai studieze motivatia Curtii Constitutionale
In Monitorul Oficial cu numarul 140 a fost publicata decizia Curtii Constitutionale in cazul Norica Nicolai. Premierul Tariceanu a declarat de mai multe ori ca dupa tiparirea deciziei va trimite catre palatul Cotroceni propunerile de numire in functia de ministru al Justitei a lui Teodor Melescanu si in cea de ministru al Apararii a lui Radu Stroe. Premierul a declarat ca vrea sa mai analizeze motivatia Curtii, dupa carfe va lua o decizie. Surse liberale declara insa ca se cauta solutii pentru aminarea unei decizii definitive la ministerul Justitiei.
Cu o saptamina intirziere decizia si motivarea Curtii Constitutionale referitoare la cazul Norica Nicolai, prin care presedintelui i se da dreptul sa refuze o singura data numirea unui ministru, au fost publicate in Monitorul Oficial. Directorul Monitorului, Gheorghe Toma, a confirmat pentru Hotnews.ro acest lucru, desi deocamdata monitorul cu numarul 140 nu a aparut pe site-ul institutiei.
Intrebarea care se ridica este daca premierul va timite propunerile de numire in functie catre presedintele Traian Basescu. Este vorba de numirea lui Teodor Melescanu la Justitie si de Radu Stroe la Aparare.
Vineri, la Galati, premierul Tariceanu a declarat ca vrea sa mai studieze motivatia Curtii, dupa care va lua o decizie in ce priveste functia de ministru al Justitiei.
„Eu am spus ca astept decizia Curţii si motivarea, multumesc ca m-ati informat, nu stiam ca a aparut in Monitorul Oficial. O sa vreau sa vorbesc si sa analizez cu juristii aceasta motivare si, in functie de aceste elemente, sigur ca voi face propuneri. Eu am facut deja niste propuneri, PNL a facut la nivel politic niste propuneri, deci trebuie sa vad si care este motivarea data de Curte”, a spus Tăriceanu
Desi initial, premierul declarase ca va trimite aceste propuneri atunci cind Curtea isi va face publica motivarea, ulterior a revenit si a spus ca momentul va fi cel in care decizia va fi publicata in Monitorul Oficial.
Reticentele premierului se leaga de faptul ca presedintele l-a atentionat ca nu este de acord cu aceasta rocada la ministerul Apararii si ca ar fi posibil sa nu semneze revocarea din functie a lui Teodor Melescanu. Situatia s-a complicat si mai mult cind, in pofida declaratiilor unor lideri PNL ca Melescanu va demisiona, acesta a afirmat ca nu intentioneaza sa faca asta.
Potrivit unor surse liberale citate de presa, se discuta despre gasirea unor formule pentru aminarea unei decizii pina dupa summitul NATO. Cum Melescanu nu pare dispus sa paraseasca portofoliul Apararii si nici presedintele sa-l revoce din functie, in discutie ramine ministerul Justitiei.
Conducerea liberala pare ca refuza gasirea unei alte persoane, asa incit solutia avansata ar fi aceea a prelungirii interimatului lui Melescanu la Justitie cu in ca 45 de zile. Mandatul acestuia expira pe data de 3 martie, deci o formula ar trebui gasita pina atunci.