Adevarul: Cum alegem gustarea potrivita
Gustarile dintre mese, formate mai ales din fructe si legume, ne imbunatatesc starea de spirit si ne permit sa ne tinem greutatea fizica sub control, ne explica nutritionistii citati de CNN News. Gustarile reprezinta, de cele mai multe ori, principala sursa de nutrienti a dietei noastre. Din acest motiv, trebuie sa acordam o atentie deosebita alegerii gustarilor potrivite care sa ne completeze regimul alimentar zilnic.
Cercetatorii au descoperit ca, in urma impartirii alimentelor in portii mici si dese, de-a lungul intregii zile, necesarul de insulina al organismului este scazut si implicit si riscul de aparitie a diabetului.
„Gustarile dintre mese ne ajuta sa evitam consumul cantitatilor mari de calorii care insotesc o masa copioasa”, a explicat dr. David Katz, directorul Centrului de Preventie si Cercetare Yale, din Connecticut. Însa reputatia gustarilor care insotesc mesele principale ale zilei nu a fost dintotdeauna buna, deoarece majoritatea alimentelor care poarta numele de „snack foods” au multe calorii si un slab aport nutritiv.
În momentul in care necesarul caloric al organismului este depasit cu 100 de calorii pe zi, acest lucru ne face sa „castigam” patru-cinci kilograme intr-un an. Din acest motiv este important sa alegem cu grija gustarile adecvate dietei noastre, astfel incat sa evitam surplusul de calorii.
Nutritionistii ne sugereaza ca, in conditiile in care consumam 1.800 de calorii pe zi, sa impartim acest numar in cate 500 de calorii pentru mic-dejun, pranz si cina, pentru ca restul de 150 de calorii sa fie destinat gustarilor dintre mese. Potrivit specialistilor in nutritie, controlul caloriilor este cheia catre o dieta echilibrata, deoarece oamenii tind sa estimeze gresit numarul de calorii din alimentele consumate.
Putini dintre noi realizeaza ca o friptura are acelasi continut caloric cu cel al unui baton de ciocolata sau al unei sticle de cola – 400 de calorii.
Daca va simtiti lipsit de energie, nutritionistii recomanda sa se consume cofeina, sub forma de cafea sau ceai, pentru inlaturarea starii de oboseala.
Puteti sa adaugati si un pic de zahar sau lapte degresat. Sunt indicate alimentele bogate in carbohidrati si proteine, precum fructele uscate, nucile sau biscuitii din faina integrala, cu cascaval sau cu un ou fiert tare. Atunci cand vi se face foame, insa mai sunt cateva ore pana la urmatoarea masa, puteti apela la alimentele bogate in proteine si fibre precum cerealele cu lapte, o felie de paine din faina integrala cu unt de arahide slab in grasimi, sau morcovi.