PSD, PNL, PRM si PC blocheaza dosarele Nastase, Mitrea, Pacuraru si Seres
Dosarele celor opt ministri au trecut cu greu de ministerul justitiei, dar jumatate din ele se impiedica mai nou de Parlament. Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, vor ca dosarele celor patru fosti sau actuali demnitari care sunt si parlamentari sa obtina mai inatai avizul Parlamentului pentru ca procurorii anticoruptie sa-i poata ancheta. In schimb, seful DNA, Daniel Morar, sustine ca ultima decizie a Curtii Consitutionale elimina avizul Parlamentului si ca anchetele pot sa inceapa.
Ministerul Justitiei le-a cerut pe 21 ianuarie presedintilor celor doua camere un punct de vedere referitor la ministri care sunt si parlamentari, iar acestia au raspuns ca dosarele trebuie sa ajunga la Parlament pentru aviz. Legea raspunderii ministeriale prevede la articolul 16, alineatul 4 ca “daca membrul Guvernului pentru care Presedintele Romaniei a cerut urmarirea penala este si deputat sau senator, ministrul justitiei sau, dupa caz, primul-ministru va solicita Camerei competente sa declanseze procedura de adoptare a cererii de incepere a urmaririi penale.” Prin urmare, seful senatului, Nicolae Vacaroiu, i-a raspuns pe 22 ianurarie ministerui justitiei ca “asupra propunerii de incepere a urmaririi penale in cazul celor doi senatori, Pacuraru si Seres, trebuie sa se pronunte Senatul”. Si seful Camerei, Bogdan Olteanu, a spus astazi ca e nevoie de avizul Camerei.
Morar: anchetele pot incepe
Seful DNA, Daniel Morar a declarat insa la Realitatea TV ca articolul invocat din legea raspunderii ministeriale a fost declarat neconstitutional, prin urmare nu se aplica. Decizia Curtii nr.1133 din 27 noiembrie 2007, prin care se desfiintase comisia speciala de la Cotroceni, declarase neconstitutional si articoul 16 din legea raspunderii ministeriale. Morar a mai spus ca din punctul sau de vedere ancheta in cazul celor opt, indiferent daca sunt sau nu parlamentari, poate sa inceapa, fiind indeplinite conditiile constitutionale. Articolul 109 din legea fundamentala arata ca “Numai camera deputatilor, senatul si presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor”. Aici discutia este cum se interpreteza articolul de mai sus: este suficient ca presedintele Traian Basescu sa solitice inceperea urmaririi penale sau este nevoie de o cerere separata din din partea Parlamentului?
Dorneanu ameninta cu o noua sesizare la Curtea Constitutionala
Interesant este ca presedintii celor doua Camere au fost solicitati de catre Curtea Constitutionala sa-si prezinte punctul de vedere in legatura cu ministri care sunt si parlamentri, insa cei doi n-au trimis atunci un raspuns. Acum insa, au un punct de vedere, dar intre timp Curtea s-a pronuntat iar Ministerul Justitiei a trimis deja dosarele la DNA si la Parchetul General. Or, asta inseamna ca si Teodor Melescanu a respins interpretarea Parlamentului ca este nevoie de un aviz de la Parlament. Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu (PSD) a declarat la Realitatea TV ca a cerut dosarele cu fosti ministri-parlamentari (n.r. Adrian Nastase si Miron Mitrea) de la Ministerul Justitiei. Dorneanu l-a acuzat pe Daniel Morar ca are discurs de om politic si a declarat ca se va ajunge probabil la o noua sesizare a Curtii Constitutionale pentru a solutiona un eventual conflict intre institutiile statului.
Andon: vom analiza legea raspunderii ministeriale
Mai multi parlamentari-juristi, intre care si deputatul PRM, Lucian Bolcas si deputatul PC, Sergiu Andon, sustin ca dosarele trebuie sa ajunga la Parlament pentru aviz. Potrivit unor surse, strategia parlamentarilor va fi modificarea legii raspunderii ministeriale astfel incat sa fie introdus din nou avizul Parlamentului in cazul ministrilor care sunt senatori si deputati, impotriva carora se solicita inceperea urmarii penale. Sergiu Andon a declarat la un post de televiziune ca legea raspunderii ministeriale va trebui analizata in Parlament si eventual modificata.
Ministrul interimar al Justitiei, Theodor Melescanu, a trimis marti seara avizele de urmarire penala catre Parchetul General si DNA, declarind totodata cu nu doreste sa cenzureze actele si deciziile Presedintelui si nici sa blocheze ancheta. Presedintele Traian Basescu l-a avertizat in doua randuri pe Melescanu ca il va suspenda din functie sub acuza de abuz in serviciu daca nu da drumul avizelor. Aceste avertismente cumulate cu cele venite din partea Comisiei Europene se pare ca l-au determinat pe Melescanu sa se razgindeasca.