Dmitri Medvedev susține că Rusia și-a crescut producția militară „de zeci de ori” / „Am studiat destul de bine și armele inamice”
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a afirmat că fabricile din țară lucrează non-stop pentru a face față creșterii exponențiale a comenzilor de apărare, respingând ironic ideea că forțele Moscovei din Ucraina ar fi rămas fără rachete, transmite Reuters.
Medvedev a susținut că Moscova a crescut producția militară „de zeci de ori” la unele fabrici și că studiază îndeaproape armamentul folosit de ucraineni pentru a lovi zonele controlate de Rusia.
Anul trecut, Rusia a trecut la o producție de apărare la turație maximă, deoarece forțele sale au consumat cantități uriașe de muniție în Ucraina, iar mii dintre vehiculele sale blindate au fost distruse sau capturate.
Potrivit ucrainenilor, rușii au pierdut aproape 10.000 de tancuri și blindate de luptă. Reputatul site oryxspioenkop.com a centralizat până acum 9.400 de echipamente militare pierdute de armata rusă, pentru toate acestea existând confirmări vizuale.
Oficiali ucraineni și occidentali au spus că Moscova este în criză de anumite tipuri de rachete și că sancțiunile occidentale îi împiedică capacitatea de a-și reface stocurile de arme ghidate care se bazează pe microcipuri importate.
„A fost amuzant să-i auzim pe fanteziștii de la Kiev raționând că `rachetele s-au terminat` în Rusia sau că `producția s-a oprit`. Realitatea i-a convins de contrariul – ei încă nu pot trece peste șoc”, a declarat Medvedev într-un articol publicat sâmbătă în revista lunară National Defence.
„Am studiat destul de bine și armele inamice”
`Nu doar extindem producția, ci și introducem cele mai noi tehnologii, perfecționându-le literalmente ‘din mers'”, a adăugat el.
Medvedev este vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei și a fost numit în decembrie adjunct al președintelui Vladimir Putin în Comisia militaro-industrială care supraveghează industria de apărare.
Fabricile de apărare „fac față pe deplin” cererii crescute din partea statului, a declarat el.
„De altfel, am studiat destul de bine și armele inamice, care au fost luate ca trofee și dezmembrate până la ultimul șurub în birourile noastre de construcții militare”, a continuat Medvedev.
„Am extras o mulțime de lucruri utile pentru noi înșine – am transformat experiența inamicului în avantajul nostru”, a susținut acesta.
Medvedev, în vârstă de 57 de ani, a adoptat un ton din ce în ce mai dur și a făcut o serie de intervenții deschise de când a început războiul, unii analiști politici sugerând că este una dintre persoanele pe care Putin le-ar putea lua în considerare într-o zi ca succesor.
Vineri, el a declarat că singura modalitate prin care Moscova poate asigura o pace durabilă cu Ucraina este să împingă frontierele statelor ostile cât mai departe posibil, chiar dacă acest lucru înseamnă frontierele Poloniei, membră NATO.