Sari direct la conținut

Guvernul prelungeste cu inca un an contractele chiriasilor de lux de la RAPPS

HotNews.ro

Secretariatul general al guvernului a prelungit cu inca un an contractele de inchiriere care expirau la 31 decembrie 2007 pentru circa 100 de imobile in care locuiesc demnitari.

  • De la prevedere sint exceptate 37 de vile si blocuri de lux care ramin in administrarea RAPPS ca imobile de protocol si de serviciu si care nu vor mai fi vindute prin negociere directa
  • In ele locuiesc Mircea Geoana, Vasile Dancu, Adrian Severin, Virgil Magureanu, Cristian David, Petre Roman si alti actuali si fosti demnitari. Ei vor putea sta in aceste vile pina la expirarea actualului contract de inchiriere, adica cel putin pina in 2009
  • In luna iulie 2007, secretariatul general emitea un alt Ordin prin care hotara ca nu va mai fi prelungit nici un contract de inchiriere care expira la 31 decembrie 2007.
  • Lista celor peste 100 de imobile pentru care s-a prelungit cu un an contractul de inchiriere nu este finalizata
  • Ordinul va trebui aprobat de Guvern.
  • Ilie Bolojan a declarat pentru HotNews.ro ca a luat acesta decizie de frica proceselor

La doar doua saptamini dupa ce parlamentarii au votat ca imobilele RAPPS sa fie vindute prin negociere directa si nu prin licitatie, adica in 28 decembrie, intre Craciun si Anul Nou, Secretariatul General al Guvernului a emis Ordinul 773 prin care contractele de inchiriere care expirau la 31 decembrie au fost prelungite cu inca un an. Potrivit lui Ilie Bolojan in aceasta situatie se afla peste 100 de imobile, dar a caror evidenta ” nu este gata”.

Exceptate de la aceasta prevedere sint un numar de 37 de imobile, exact acelea care in care stau, printre altii, Mircea Geoana, Vasile Dancu, Miki Spaga, Adrian Severin, ministrul Cristian David, cumnata fostului ministru comunist al finantelor, Paul Niculescu Mizil, Ilie Sirbu, Virgil Magureanu sau Petre Roman. Toti acestia nu vor mai fi nevoiti sa scoata bani din buzunar pentru a-si cumpara vilele, capatind o pasuire pina la expirarea contractelor de inchiriere, deci, pina prin 2009.

Bolojan cel speriat de procese

Secretarul General al Guvernului, Ilie Bolojan, sustine ca a fost obligat sa ia aceasta decizie deoarece legea votata de parlamentari prevede ca cei care au contracte de inchiriere valabile in iulie 2007 si nu inregistreaza debite au drept de preeemtiune la vinzarea prin negociere directa. „Daca nu le prelungeam, in mod evident, toti cei care sint in aceasta situatie ar fi declansat procese, acuzindu-ma ca incerc sa ii obturez. Implicit, legea votata de parlamentari ma obliga la prelungirea contractelor. Daca nu le prelungeam, faceam o timpenie juridica si ma alegeam cu 200 de procese”, spune Bolojan.

Ordinul emis in 28 decembrie contine o clauza, afirma Bolojan, potrivit careia contractele de inchiriere se reziliaza de drept in cazul in care chiriasul nu isi exercita dreptul de preemtiune sau nu este de acord cu pretul, cu alte cuvinte, nu cumpara. „Actele aditionale vor contine niste clauze care prevad ca in momentul in care eu fac ofertarea, daca el nu vrea sa cumprere, sa-l pot scoate afara imediat”.

Ceea ce nu spune Ilie Bolojan este ca respectivele clauze se refera doar la „spatiile cu destinatia de birouri si a spatiilor comerciale” ( art 1, al. c), si nu la cele care au destinatia de locuinta pentru fostii si actualii demnitari. Cu alte cuvinte, clauzele nu se aplica acestora, iar chiarisii pot bloca vinzarea respectivelor imobile. Bolojan sustine insa ca in cursul anului 2008 toate imobilele ale caror contracte au fost prelungite vor fi vindute.

Idee veche in haine noi

Situatia imobilelor ale caror contracte au expirat la 31 decembrie si au fost prelungite cu inca un an nu este inca finalizata. Ordinul secretarului general trebuie sa intre in sedinta de guvern, acolo urmind sa se stabileasca exact care imobile vor fi exceptate de la vinzare si care nu. „Asta este o propunere, guvernul decide, poate restringe plaja sau nu. Cine poate sa cumpere, cine nu, decide guvernul”, sustine Bolojan.

Intentia Guvernului de a a excepta de la vinzare anumite imobile nu este noua. Inca din luna iulie, prin Adresa nr. 8665 (din 11.07. 2007), Ilie Bolojan propune lista cu imobilele care sa sa nu fie vindute – lista, intamplator sau nu, similara cu cea din decembrie. Mai mult, in adresa se spune ca imobilele cuprinse in Anexa si care vor constitui fondul locativ pentru „locuinte de serviciu, locuinte de protocol si cu destinatia de institutii publice, Nu se mai prelungesc si Nu se mai incheie contracte de inchiriere. Pentru toatre celelalte imobile, care nu se regasesc in lista anexata, contractele de inchiriere se pot prelungi pina la data de 31 decembrie”.

Cu alte cuvinte, RAPPS intentiona inca din iulie sa-i pasuiasca pe Geoana, Spaga, David, Roman si altii, dar nu si sa prelungeasca toate contractele cu inca un an. Datorita scadalului generat de tema RAPPS, a demnitarilor care beneficiaza in mod ilegal de locuinte de serviciu sau de protocol, Guvernul s-a razgindit. Faptul ca 2008 este un an electoral a cintarit probabil in luarea acestei decizii.

Marii favoriti ai aminarii

Anexa Ordinului 773 arata ca exceptate de la vinzare sint imobilele din strada Marasti nr 4, unde locuieste Vasile Dancu, cel din strada Tokio nr 11, unde sotia lui Madalin Voicu are o fundatie „culturala”, vila din strada Alecu Russo 13, locuita de ministrul Cristian David, cel care tuna si fulgera impotriva RAPPS-ului, casa din strada Gogol nr 2, locuita de peste un deceniu de Petre Roman. Imobilul din strada Cringului nr 11 A, unde sta Miki Spaga nu se mai vinde nici el. La fel, viloiul din str. Cucu Starostescu nr 3 ii mai ramine un an lui Geoana, probabil, pentru a nu-l pune la cheltuieli pe care nu le poate suporta, asa cum reiese din vechea declaratie de avere. Si casa in care sta Virgil Magureanu, fostul sef al SRI, din str. Daniel Rosenthal, ramine la RAPPS sub denumirea de locuinta de protocol, iar lista continua.

Potrivit anexei de la Ordinul 773, pe lista se afla 37 de imobile, printre care blocurile din strada Mihai Eminescu, Drobeta, Polona si Unirii, unde stau majoritatea actualilor demnitari, dar si multi ” fosti”, care nu mai au demult dreptul la locuinte de serviciu. Este vorba, de fostul procuror general Joita Tanase, de Mihnea Motoc, Victor Giosan, Georgiu Gingaras, fostul ministru al Tineretului si multi altii. Pentru apartamentele din Eminescu, ministrii Melescanu, Chiuariu, Ovidiu Silaghi sau Zsolt Nagy platesc o chirie care nu sare de 200 lei lunar. Pe bulevardul Dacia, pretul este si mai mic, de doar 170 lei, iar pe Calea Victoriei, bulevardul Magheru, ea se ridica la maximum 400 lei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro