BCR: BNR ar putea majora dobanda de politica monetara cu 0,5%
Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea majora rata dobanzii de politica monetara cu cel putin 50 de puncte procentuale, la 8% pe an, in prima sedinta din acest an a Consiliului de Administratie, potrivit analistilor BCR. In ceea ce priveste rata inflatiei, BCR crede acest indicator se va situa la nivelul de 4,8% in 2008, incadrandu-se in intervalul superior tintit de BNR, de 3,8% plus/minus un punct procentual.
„Banca Centrala va avea urmatoarea sedinta de politica monetara pe 7 ianuarie 2008 si consideram ca dobanda cheie ar putea fi majorata cu cel putin 50 puncte de baza. Tinta de inflatie pe 2008 este o provocare reala dar nu este imposibil de atins. Cu toate acestea, este necesara o buna coordonare intre politica monetara si fiscala si un cadru mai restrictiv al politicii monetare inca de la inceputul anului”, se arata in sinteza macroeconomica a BCR.
Pentru finele anului 2008, pe baza unui scenariu optimist dar nu imposibil, in conditiile unui an agricol normal, a unei politicii monetare mai restrictive a BNR si a unor presiuni externe relativ constante, se poate estima un nivel de inflatie in jurul a 4,8%, se mai arata in document. Nivelul prognozat in sinteza BCR se incadreaza in intervalul tintit de BNR, de 3,8% plus/minus un punct procentual. Nivelul ratei inflatiei estimat de analistii BCR pentru anul trecut este de aproximativ 6,7%.
„Deficitul de cont curent si-a incetinit ritmul de crestere dupa primele zece luni si anticipam continuarea trendului in urmatoarele doua luni”, se mai arata in raport. BCR prognozeaza un deficit de 13,7% din PIB pentru 2007, insa anticipeaza adancirea deficitului de cont curent pentru acest an la 14,7% din PIB.
Avansul economiei va continua in opinia analistilor BCR, acestia estimand o rata reala de crestere a PIB-ului de aproximativ 5,7% pentru finele anului 2007, si de 12,7% in 2008, pana la 392 miliarde de lei, respectiv 442 miliarde de lei.
In ceea ce priveste investitiile straine directe, BCR anticipează o crestere a nivelului acestora la 7 miliarde euro în 2008, fata de nivelul estimat de 6,5 miliarde euro in 2007.