DNA primeste miercuri de la Senat solicitarea de a furniza dosarul ministrului Paul Pacuraru
Decizia de marti a Biroului Permanent al Senatului de a cere DNA documentele in baza carora a solicitat inceperea urmaririi penale a ministrului Paul Pacuraru va fi pusa in practica miercuri. Dan Vasiliu, secretarul general al Senatului, ne-a declarat ca hirtia va fi redactata si trimisa chiar miercuri la DNA. Situatia ramine insa la fel de incilcita si nu este clar ce lege obliga DNA sa dea curs cererii, atita vreme cit Senatul nu a fost sesizat. Peter Ekstein, presedintele Comisiei juridice, spune ca Senatul isi va expune doar „un punct de vedere”, pentru ca nu „este clar ce anume cere Paul Pacuraru”.
Dilema cu privire la cine are dreptul sa ceara urmarirea penala a ministrilor care sint si parlamentari continua si dupa ce Biroul Permanent al Senatului a decis marti sa ceara DNA documentele in baza carora a solicitat presedintelui sa incepa urmarirea penala a lui Paul Pacuraru. Dan Vasilliu, secretarul general al Senatului, sustine ca hirtia va fi redactata miercuri si trimisa in aceeasi zi DNA. „Face parte din obligatiile mele de serviciu si va garantez ca cererea va fi trimisa azi la DNA”, ne-a declarat Vasiliu.
Cei mai multi senatori din Comisia juridica, cea care l-a audiat luni pe Pacuraru si a trimis cererea catre Biroul Permanent, sustin ca DNA trebuie sa trimita documentele, pentru ca parlamentarii sa vada despre ce e vorba. ” Noi nu ne-am pronuntat pe fond si este bine sa stim pe ce motiv se cere urmarirea, pe ce se bazeaza DNA, pentru ca este vorba de un coleg de-al nostru. DNA nu are niciun motiv sa refuze”, spune presedintele Comisiei juridice, senatorul UDMR, Peter Ekstein.
La rindul sau, Radu Berceanu, membru in Biroul Permanent, sustine ca un refuz al DNA ar putea „deschide calea spre un raspuns negativ al Senatului”.
Pe de alta parte, procedura ramine la fel de incilcita, pentru ca Senatul nu a fost sesizat de DNA in privinta urmaririi penale a lui Pacuraru, deci este greu sa se pronunte asupra unei chestiuni pe care nu a fost sesizat. Peter Ekstein admite acest lucru si precizeaza ca deocamdata Senatul isi poate spune doar un punct de vedere. ” Senatul nu a fost sesizat, deocamdata nu se poate pronunta, ci doar sa-si expuna un punct de vedere pentru ca nu sintem in procedura”. Mai mult, Ekstein sustine ca „Paul Pacuraru a cerut ceva destul de neclar pentru mine”.
Surse din parchet afirma ca din punctul de vedere al procurorului este suficienta o singura cerere de incepere a urmaririi penale, indiferent de unde vine aceasta, presedinte sau una din cele doua camere ale Parlamentului. Documentele referitoare la Pacuraru au fost deja trimise catre Cotroceni, deci nu exista motive sa fie date si in alta parte, mai ales ca ele insoteau o cerere de incepere a urmaririi penale, ceea ce nu este cazul pentru Senat, spun sursele.