Ministrul Finantelor raspunde cititorilor HotNews: despre pensii, salariul minim, facilitati, posturile libere din administratie
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a raspuns la un set de intrebari punctuale puse de cititorii HotNews.ro, referitoare la plata cotizatiei catre fondurile de pensii, contractele pentru drepturi de autor, facilitatile pentru programatori si posturile libere din administratie pentru care bugetul din 2008 aloca bani desi posturile nu sunt ocupate.
Rep: Cateva intrebari punctuale la chestiuni precise. Sunt intrebari legate de contul unic pentru firme, care nu prea functioneaza.
Varujan Vosganian (VV): El a inceput sa functioneze, merge mai greu, oamenii de afaceri nu sunt cu totii obisnuiti. Dar lucrurile vor merge…
Varujan Vosganian intr-o discutie cu Dan Tapalaga Foto: BBC |
Rep: Dar de ce merge greu?
VV: Pentru ca e un anumit tip de formularistica.
“Firmele vor plati cotizatia pentru pensii ca si pana acum”
Rep: Nu e clar daca firmele vor plati pentru fondurile de pensii in acelasi loc, la casa nationala de pensii care va distribui apoi 2%, sau redirectioneaza firmele 2% catre fondurile de pensii?
VV: Ele se directioneaza catre casa de pensii care functioneaza ca un nod de retea si care distribuie mai departe la fonduri. Casa de pensii este singura care are inventarul complet al optiunilor.
Rep: Deci firmele nu vor plati ele catre fonduri?
VV: Platesc ca inainte, ca pina acum.
Constantin Rudnitchi (CR): Asa ramine deocamdata sau in timp se va schimba oare?
VV: Firmele platesc ca pina acum. Urmeaza ca din nodul de retea sa se distribuie mai departe.
Salariul minim va fi de 5 milioane de la 1 ianuarie.
Varujan Vosganian
Rep: Salariul minim care va fi luat in considerare este cel stabilit de guvern sau cel stabilit de contractul colectiv de munca?
Constantin Rudnitchi (CR):…sau cel pentru studii superioare…aici a fost o discutie foarte complicata.
VV: E o discutie complicata. Dar, vedeti dvs., aceasta discutie trebuie sa tina seama si de legile acestei tari, alte legi decat cele au fost luate in seama si de realitatile economice. Noi, in guvern, socotim ca fiind vorba de o lege speciala – bugetul, salariile trebuie raportate la aceasta lege speciala. Judecatorul a socotit ca nu.
Si atunci trebuie sa dea si pentru cei care au negociat cu patronatele aceleasi drepturi ca la noi. Bine, dar atunci se pune problema ca si cei din mediul privat ar putea sa ceara drepturile pe care le au profesorii, pentru ca profesorii din mediul rural au un spor. Or, un salariat privat in mediul rural nu are nici un spor. De pilda, profesorii care sunt doctori sau salariatii bugetari care sunt doctori primesc 15% in plus. Nu cred ca cei care au doctorate intr-o banca sau intr-o firma de brokeraj primesc 15% in plus. Sporul de vechime se calculeaza separat la buget, la mediul privat adesea se include in salariu.
“Salariul minim va fi de 5 milioane de la 1 ianuarie”
Rep: Deci, intrebarea este ce salariu minim va fi luat in considerare?
VV: Judecatorul respectiv ar fi trebuit sa aiba in vedere ca legea bugetarilor e speciala.
CR: …Si cum facem ordine in toata chestia asta?…
VV: …si primul pas l-am facut deja. Daca pina acum au fost 390 de lei la buget si 440 la patronat, eu am spus ca de anul asta sa terminam cu dualitatea asta, am chemat si patronat si sindicate si am facut un pact tripartit. In relatia sindicate-patronate-guvern functioneaza un singur salariu unic pe economie…
Rep: Cat va fi in 2008?
VV: Este de 5 milioane de la 1 ianuarie. De la 1 iulie vom vedea. Dar, daca o ramura negociaza separat, sa spunem metalurgia, un salariu minim de 6 milioane, dansii pot mai mult, mai putin nu pot.
Rep: A ramas diferenta intre salariul minim pentru studii superioare si salariul minim pentru cealalta categorie?
VV: Bugetul nu este tinut raspunzator de acest lucru pentru ca a fost o intelegere intre sindicate si patronat. Daca sindicatele si patronatele se vor mai intelege pe aceasta ierarhizare, o vor face. Dar aici sunt divergente. Patronatele, odata cu cresterea salariului minim, socotesc ca a da deja 10 milioane pentru studii superioare incepe sa fie cam mult. Dar e treaba lor, vom vedea cum vor solutiona aceasta chestiune.
Se mentin facilitatile pentru programatori [scutirea de impozit pe venit – nr]
Varujan Vosganian
CR: Eu mai am doua intrebari punctuale: tin poate de codul fiscal. Se mentin facilitatile pentru programatori?
VV: Da.
CR: Impozitarea drepturilor de autor se mentine si ea prin codul fiscal la actualul nivel?
VV: Da, desi au fost temeri ca va intra sub incidenta largirii bazei de impozitare. Nu se va plati CAS.
CR: Si o ultima chestiune care pe mine m-a naucit: cum e cu posturile libere din administratie unde se dau bani, dar se reduc si nu se mai reduc, puteti sa ne explicati un pic, sa ne spuneti ce se va intimpla anul viitor?
VV: In situatia in care dvs. aveti in companie un post de director neocupat si va faceti bugetul pentru la anu’, cu siguranta ca veti include in buget si salariul acelui director, chiar daca postul nu este ocupat. Asa si noi, la ministere, cand croim bugetul, il croim pe posturile existente, intre posturile existente si posturile ocupate e o diferenta.
Rep: Cate astfel de posturi neocupate exista?
VV: Aceasta informatie am facut-o publica in numeroase rinduri, o fac cu placere si acum: in 2007 erau aproximativ 9%, ele se vor imputina substantial in 2008.
Rep: Cate sunt cuprinse in proiectul de buget pe 2008 ca finantare, vreau sa spun
VV: In 2007 am avut 9%. Dupa estimarea mea, vor mai ramane cam 5% – 6% pentru ca noi le vom reduce pe celelalte. Noi nu avem intentia sa marim numarul de posturi, ci pe cat posibil sa le reducem.