Romania Libera: Laurentiu Stolnici: De ce sa ma retrag?
Academicianul Constantin Balaceanu Stolnici, colaborator al Securitatii sub numele „Laurentiu”, nu vrea nici macar sa auda de ipoteza unei demisii de onoare din inaltul for. „Nu discut pe aceasta tema, numiti-o silentio stampa. De ce sa-mi dau demisia de onoare? Tot ce s-a scris si tot ce s-a spus sunt fantezii si neadevaruri”, este tot ce poate spune domnia sa, in ciuda documentelor prezentate de presa si a verdictului de politie politica dat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).
Presedintele Academiei, Ionel Haiduc, spune ca statutul nu permite excluderea unui academician decat daca acesta a fost condamnat la inchisoare pentru o fapta grava, dar spune ca „un gest de onoare” este posibil. „Noi i-am cerut sa-si spuna punctul de vedere, orice acuzat are dreptul la aparare. Noi nu suntem un tribunal, dar Academia este patata prin situatii de genul acesta”, spune academicianul.
Conducerea Academiei Romane l-a invitat pe Constantin Balaceanu Stolnici sa isi comunice pozitia cu privire la acuzatiile care i s-au adus si despre care Academia „a aflat cu consternare”. Mai multi academicieni sunt de parere ca probitatea morala si trecutul politic nu au nici o legatura cu statutul de academician si dau exemple de oi negre ale culturii mondiale precum Goethe sau Michelangelo. » „Noi nu ne-am castigat notorietatea pe criterii politice si nici morale”, spune academicianul Sorin Dumitrescu.
„De ce sa-mi dau demisia de onoare? Tot ce s-a scris si tot ce s-a spus sunt fantezii si neadevaruri”, este tot ce poate spune academicianul Constantin Balaceanu Stolnici, in ciuda documentelor prezentate de presa si a verdictului de politie politica dat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Desi l-au chemat sa isi exprime pozitia fata de colaborarea sa cu Securitatea, nici colegii sai academicieni nu asteapta vreun gest drastic din partea sa. Nu sunt insa la fel de convinsi ca „onoarea” trebuie data uitarii.
Presedintele Academiei, Ionel Haiduc, spune ca statutul nu permite excluderea unui academician decat daca acesta a fost condamnat la inchisoare pentru o fapta grava, dar spune ca „un gest de onoare” este posibil. „Noi i-am cerut sa-si spuna punctul de vedere, orice acuzat are dreptul la aparare. Noi nu suntem un tribunal, dar Academia este patata prin situatii de genul acesta”, spune seful Academiei. Pana acum, Academia nu a avut vreo initiativa de a stabili cat de legati de fosta Securitate sunt membrii sai, dar presedintele acestei institutii crede ca ar fi utila o evaluare interna.
„Nu am inaintat cereri la CNSAS, nu am avut nici un motiv. Ar fi trebuit facut asta cu 15 ani in urma sau la primirea in Academie. Pentru membrii alesi nu mai putem face nimic, poate de acum incolo sa fim atenti la acest criteriu. Ar trebui sa avem mai intai noi o imagine din interior. Nu stim cate astfel de cazuri mai avem”, mai spune Ionel Haiduc. Conform secretarului general al Academiei, Paun Ioan Otiman, prezidiul Academiei nu a hotarat inca urmatorii pasi dupa discutia la care a fost convocat Stolnici.