Capital: Arta seducerii sefilor la sfarsit de an
Cum trebuie sa ma pregatesc pentru a castiga cateva procente în plus la salariu? Sezonul maririlor salariale a început. Vestea ca, anul acesta, cresterile salariale au fost mai mari ca oricand a tulburat echilibrul multor angajaţi. A celor care nu se regasesc în cresterile veniturilor de pana la 30%. Mulţi se pregatesc sa declanseze negocieri dure. Ce sanse au?
Înainte de a va gandi sau de a citi despre strategii de succes în negocierea salariului, faceţi un test simplu. Raspundeţi la patru întrebari:
1. Compania în care lucrez este interesata doar de obţinerea profitului?
2. Evaluarea performanţelor se face doar de forma?
3. Fluctuaţia personalului este mare?
4. Ocuparea posturilor vacante este relativ usoara?
Daca raspunsurile sunt afirmative, nu va mai obosiţi sa descoperiţi metodele cele mai potrivite pentru a va convinge sefii ca meritaţi un salariu mai mare. Va fi o pierdere de timp sau castigul obţinut nu va merita efortul pentru ca, oricum, el se regaseste în majorarile generale modice, legate de deprecierea leului sau de inflaţie.
În schimb, daca firma la care lucraţi:
1. Are o strategie de afaceri pe termen lung si aceasta este transparenta.
2. Este preocupata sa-si consolideze imaginea sau sa-si dezvolte poziţia pe piaţa.
3. Face permanent si într-un mod profesionist evaluarea performanţelor angajaţilor.
4. Se confrunta cu mari probleme în recrutarea specialistilor.
Raspunsurile pozitive, de data aceasta, reprezinta argumente pentru a deschide
tratativele de majorare a salariului în momentul în care stiţi ca, potrivit politicilor companiei, se fac bugetele sau se reconfigureaza schemele salariale. Companiile mari urmaresc foarte atent piaţa salariala din sectorul de activitate specific si nu îsi permit „jocuri“ sau compromisuri care sa le puna în pericol stabilitatea structurilor create.
Cand se poate negocia salariul? Este o alta întrebare la care trebuie cunoscute regulile firmei. În principiu, exista trei momente favorabile deschiderii tratativelor:
1. Cu prilejul prezentarii rapoartelor de activitate anuale, înainte de definitivarea bugetelor pentru urmatorul an. Este momentul în care se stabilesc salariile pentru toţi angajaţii.
2. Cand vi se solicita asumarea de noi responsabilitaţi sau sarcini. Este momentul în care se pune în discuţie o eventuala promovare în cadrul organizaţiei.
3. Cand aveţi o oferta sigura de angajare la o alta companie sau sunteţi decis, cu orice risc, sa încetaţi contractul de munca, deoarece nu sunteţi mulţumit de modul în care va este apreciat efortul depus sau rezultatele obţinute.
Integral in Capital