Sari direct la conținut

Reglare de conturi intre comisionari vamali

Jurnalul de est

La sfirsitul anului trecut, in peisajul vamal de la Sculeni a aparut inca o firma cu acelasi profil si obiect de activitate. Vechii comisionari sustin ca, din acest moment, toti clientii au „migrat“ spre noua societate, fara ca lor sa li se reproseze ceva.

Cele mai mari nemultumiri au izbucnit in momentul in care o societate din Vaslui a vrut sa exporte trei cisterne cu vin in Republica Moldova. „Dupa intocmirea documentatiei necesare si a declaratiilor de export, delegatul firmei a fost chemat de seful Biroului Vamal Sculeni, Beschea Gabriel.

Dupa discutia avuta cu acesta, delegatul mi-a comunicat ca trebuie sa intocmeasca actele necesare pentru export la un alt comisionar. In acel moment am fost nevoiti sa anulam declaratiile vamale din sistemul informational Asycuda si sa predam documentele la celalalt comisionar.

Mentionam ca firma din Vaslui ne anuntase cu o saptamina inainte de exportul pe care trebuia sa-l faca in Republica Moldova, iar noi i-am dat toate relatiile referitoare la export“, se precizeaza in plingerea pe care a depus-o unul dintre vechii comisionari de la Sculeni.

„De asemenea, am vrea sa va instiintam ca nu este singura data cind seful Biroului Vamal Sculeni, Gabriel Beschea, isi exercita puterea asupra agentilor economici, redirectionindu-i la noul comisionar, din motive inexplicabile“, au mai precizat vechii comisionari.

De asemenea, in reclamatiile trimise de comisionari la ANV, acestia faceau referire la o serie de abuzuri pe care mai multi vamesi din Sculeni le-ar fi comis in perioada in care Gabriel Beschea era delegat ca sef al punctului vamal. In replica, cei incriminati au trimis si ei sesizari aceluiasi corp de control, prin care isi „demascau“ alti colegi.

Avalansa de plingeri i-a determinat pe „mai-marii“ de la Bucuresti sa trimita la Iasi o echipa de inspectori care sa clarifice situatia care tindea sa devina exploziva.

Munca grea, roade la fel

Suspectati ca isi depasesc atributiunile si favorizeaza pe unii dintre comisionari, angajatii de la Vama Sculeni si-au catalogat propria institutie drept cea mai saraca vama din tara. Afirmatiile acestora sint insa contrazise de vilele somptuoase, casele de vacanta si terenurile aparute ca ciupercile dupa ploaie in zone rezidentiale din Iasi si din apropierea municipiului.

Unii dintre angajati ar fi reusit sa-si ridice asemenea proprietati de miliarde de lei, cu un salariu mediu de 13 milioane de lei. Ei au explicat ca si-au vindut apartamentele din oras, garaje sau ca i-au ajutat socrii. Valoarea mare a proprietatilor nu reiese nicidecum din declaratiile de avere, facute publice pe site-ul Autoritatii Nationale a Vamilor.

Desi presa a semnalat in rinduri repetate existenta unor fapte de coruptie la vamile din tara, iar Guvernul a dat startul la lupta impotriva coruptiei, aceasta acuzatie nu a putut fi probata in cazul vreunui vames de la Frontiera de Est.

Fapte ascunse

Avind in vedere ca activitatea vamesilor este controlata de structurile centralizate, matrapazlicurile si escrocheriile tolerate nu ar trebui sa aiba girul stabilor din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV).

Un exemplu edificator in acest sens il constituie un recent control al inspectorilor din cadrul ANV care, desi au descoperit nereguli extrem de grave la punctul de trecere a frontierei din Romania in Republica Moldova, au incercat sa minimalizeze faptele unor angajati. Ba mai mult, s-au gasit explicatii imediate pentru schimbarile din functii.

Fostul sef al Vamii Sculeni, Gabriel Beschea, a fost retrogradat, la o prima vedere. El ocupa, in prezent, in cadrul Regionalei Vamale Iasi, postul de inspector la Serviciul de Executari Silite.

Ce se ascunde in spatele destituirilor si retrogradarilor?

Mai mult decit atit, in momentul „debarcarii“ fortate a lui Beschea, o parte dintre sefii controlorilor vamali numiti in functie de acesta au fost destituiti sau retrogradati. Oficial, inspectorii ANV au sustinut ca schimbarile s-au datorat unor nereguli administrative.

Surse credibile sustin ca la baza seismului din Vama Sculeni ar sta o serie de acuzatii grave, atit la adresa sefului Gabriel Beschea cit si asupra unor apropiati de-ai sai, vamesii Marian Enea si Constantin Mititelu.

Mai precis, controlorii de la Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) s-ar fi sesizat in urma unor plingeri si petitii sosite pe adresa institutiei respective, de la un grup de angajati ai punctului de trecere al frontierei.

Intr-o prima etapa, sefii de la Bucuresti nu prea au luat in seama sesizarile venite de la comisionarii vamali ieseni, pina in momentul in care o angajata mai curajoasa a expediat un e-mail pe calculator, in care face referire pe sleau la afacerile de la granita.

Intr-o alta petitie, ajunsa pe masa sefilor de la ANV Bucuresti se descriu si legaturile periculoase ale unor vamesi de la Sculeni cu anumite persoane care provin din lumea interlopa rusa, favorizari la trecerea frontierei a unor afaceristi ieseni precum si traficul de influenta.

De frica sau de rusine, unii dintre comisionarii vamali care au avut de suferit pina in prezent de pe urma fostului sef al Vamii Sculeni nu au avut curajul „sa iasa la rampa“ cu declaratii despre cele petrecute anterior in perioada „Beschea“.

Oamenii de afaceri au dat pesches

Recent, sub rezerva anonimatului, un director de la o firma ieseana a sustinut ca i-ar fi oferit lui Beschea, prin intermediul unei angajate, in urma cu citeva luni, suma de 20 milioane de lei, banii fiind necesari la inaugurarea unui sediu din incinta Vamii.

Interpelat ieri telefonic, directorul general al Directiei Regionale a Vamilor Iasi, Eugen Butur, a confirmat ca inspectorii de la ANV Bucuresti au constatat o serie de nereguli la Vama Sculeni, insa ne-a indemnat sa cerem mai multe informatii de la sediul central din Capitala.

Cu toate acestea, Butur a admis faptul ca Gabriel Beschea a fost numit seful Vamii Sculeni peste capul sau, procedindu-se in aceeasi maniera si la finalul controlului, cind inspectorii din Bucuresti l-au inlocuit din functie pe acesta.

„Beschea a avut unele probleme“

„Beschea a fost numit sef pe o perioada limitata de timp, pe 6 luni, apoi pe 3 luni, dupa care a fost inlocuit la sfirsitul lunii martie, la expirarea delegatiei. Controlul de la ANV s-a datorat unor reclamatii facute de comisionarii vamali din cadrul Vamii. A venit o comisie din Bucuresti, dar mie personal nu mi s-a spus nimic.

Omul acesta a avut unele probleme“, a precizat Eugen Butur.

Intrebat despre existenta unei relatii de amicitie intre Beschea si Radu Nicolae Ciubotaru, seful Serviciului de Inspectie si Control de la Autoritatea Nationala a Vamilor, Eugen Butur ne-a declarat: „Nu stiu, intrebati la Bucuresti“

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro