Inamicii flacarilor
Infiintata in anul 1930, compania Paza Contra Incendiilor Constanta Port (PCI) avea ca atributie asigurarea interventiei pentru stingerea incendiilor pe teritoriul Portului Constanta. Compania a functionat sub denumirea de Sectia Pompieri Constanta Port pana in anul 1949.
In momentul de fata, aceasta unitate poarta denumirea de Detasamentul de Pompieri Constanta Port. In cadrul detasamentul functioneaza Grupul 2 de Interventie, fostul Batalion 2 al Brigazii de Pompieri Dobrogea.
Activitatea Detasamentului de Pompieri Constanta Port are ca raion de interventie Portul Constanta, zona de sud a orasului Constanta, iar in judet are ca raion de activitate de la gara pana la Vama Veche, Negru Voda, Cerchezu.
In cadrul unitatii mai sunt doua subunitati, la Tuzla si la Mangalia si inca o garda de interventie la Chirnogeni. Peste toate aceste unitati este Grupul 2 de Interventie, care se subordoneaza Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta a Judetului Constanta.
Parcul auto al unitatii are in componenta 40 de masini „suficiente in conditii normale“, potrivit Şefului Centru Operational, maior Andrei Gabriel Niculae. Raportat la aria de interventie, o autospeciala revine la aproximativ 30 mii de oameni.
„Cifra aceasta se apropie de normele europene, ceea ce nu putem spune despre performantele autospecialelor. Sunt modele mai vechi de 18 ani; cu toate acestea, nu exista diferente mari comparativ cu Uniunea Europeana in ceea ce priveste timpii de raspuns la o interventie.
Mijloacele si utilajele pe care le folosim sunt mult sub nivelul celor din Uniunea Europeana, dar acestea sunt suplinite de calitatea umana“, ne-a declarat Comandantul Grupului 2 Interventie, lct. cdr. Viorel Costache.
Potrivit acestuia, Portul Constanta a fost linistit din punctul de vedere al evenimentelor deosebite, care sunt predominante iarna, „cand navele care vin in Port utilizeaza si alte mijloace de incalzire decat cele conventionale, ale navei. In aceste momente intervine imprevizibilul“.
Cu o arie extinsa de actiune in afara Portului Constanta, Detasamentul de Pompieri Constanta Port a intervenit, in numeroase cazuri, si in judet.
Un exemplu in acest sens, Garda de Interventie de la Chirnogeni trebuie sa acopere o arie de 28 de localitati, fiind una dintre unitatile cu cel mai mare raion de interventie din Constanta, dupa Detasamentul Medgidia.
Pericolul incendiilor din localitati este mai mare, acestea putand sa se extinda in intreaga zona daca nu se intervine in timp util.
In „focurile“ deszapezirilor
Detasamentul de Pompieri Constanta Port a participat si la alte actiuni care nu tin de activitatea lor. Astfel, seful Centrului Operational, maiorul Andrei Gabriel Niculae, impreuna cu ofiteri si subofiteri ai unitatii, a fost prezent la actiunile de deszapezire in tot judetul.
„Pentru noi a fost o activitate noua, avand in vedere ca functionam in aceasta forma din 15 decembrie anul trecut. A fost greu, deoarece nu aveam experienta pentru a ne putea raporta la anii precedenti. Noi am coordonat serviciile implicate si ne-am ocupat de salvarea oamenilor. Chiar acum (n.r.
– 10 februarie), mi s-a raportat ca un copil de 5 luni a fost adus din judet, cu un elicopter, la Spitalul de Urgenta. A fost o munca grea, dar si satisfactiile sunt pe masura“, a incheiat maiorul Andrei Gabriel Niculae.