Sari direct la conținut

Scumpirile de luna aceasta afecteaza si populatia din judetele Ialomita, Calarasi si Giurgiu

Din luna ianuarie 2006 gazele naturale se scumpesc cu 17%, iar pe intregul an cu pana la 40%, in timp ce costul energiei electrice este majorat cu aproape 2%. De asemenea, cresc taxele si impozitele pe terenurile agricole. Patronatele anunta scumpiri la paine, zahar si ulei cu cate 3.000 – 4.000 de lei pe unitate de produs.

Iar modificarile care vor fi aduse din nou Codului Fiscal vor atrage noi dari pentru populatie si agenti economici. In cazul terenurilor amplasate in extravilan si care se incadreaza in prima clasa de calitate, impozitul pentru hectarul de teren arabil va fi intre 200.000 lei si 360.000 lei. La pasuni si finete, valoarea impozitului va fi intre 360.000 lei si 200.000 lei pe hectar.

Impozit mai mare se va aplica si in cazul terenurilor cu vita-de-vie, intre 280.000 lei si 600.000 lei, in timp ce pentru livezi se incadreaza intre 280.000 lei si 600.000 lei pe hectar. In ceea ce priveste terenurile forestiere, nivelul impozitului a fost stabilit la 350.000 lei, iar la amenajarile piscicole 240.000 lei, respectiv 220.000 lei pentru terenul cu constructii.

Producatorii agricoli vor mai fi obligati sa plateasca o taxa de 2% din venitul brut obtinut din valorificarea productiei agricole in unitati specializate.

„Scumpirile au devenit o banalitate”

Desi nu stie decat de scumpirile de la gazele naturale, si de celelalte crede ca sunt doar speculatii, deputatul Adina Valean crede ca in cea mai mare parte liberalizarea s-a realizat, iar pe fondul continuarii cresterii economiei scumpirile de pret, spera, ca nu vor fi o povara majora pentru cetateni.

„Scumpirile au devenit o banalitate si pentru Romania, in sensul in care in perioadele de inflatie galopanta in care se petreceau scumpiri spectaculoase si nivelul cresterii economice era foarte redus este depasit, atunci populatia simtea foarte acut aceasta crestere si scumpirile deveneau dramatice.

Eu cred ca acest fenomen s-a atenuat in ultimii ani, chiar si in ultimii patru ani, si in sensul in care cresterea economica, discutabila din punctul de vedere al multora, a fost destul de vizibila si cred, totusi, ca se regaseste in veniturile populatiei, desi nu am date concrete pentru a veni cu argumente.

Nu cred ca vom avea de-a face cu niste cresteri spectaculoase in urmatoarea perioada,” a mai adaugat parlamentarul de Calarasi.

„Sa ne asteptam in continuare la scumpiri”

„La zahar, ulei si carne, noi aproape ca suntem cu preturile la nivel european. Sunt tari vechi din U.E. care se afla cu pretul la carne in euro putin sub pretul nostru. Ca exemplu poate fi data Italia si imaginati-va ce salarii au italienii in comparatie cu noi. La aceste produse nu cred ca vor mai fi cresteri spectaculoase pentru ca nu mai au unde sa se duca.

La produsele de baza am putea interveni prin reducerea TVA-ului ca sa dam pretul un pic mai jos. Carnea, lactatele, uleiul, zaharul si orezul sunt cele cinci produse de baza. In rest ne asteptam la scumpiri”. In legatura cu gazele naturale, deputatul Tudor spune ca avem de suportat palma pe care ne-o da Rusia pentru intrarea in NATO.

La acest moment Rusia vinde gazele naturale la cel mai mare pret pentru tara noastra, in comparatie, chiar cu tari ale Uniunii Europene. Si crede ca daca acum avem de-a face cu un cost un pic peste 100 de dolari pe mia de metrii cubi, pretul va trebui sa urce pana pe la 200. „Nu vreau sa speriem cititorii dumneavoastra, acum la inceput de an, dar o sa vedeti unde se va ajunge.

Fereasca-ne Dumnezeu, sa mai creasca preturile la gaze naturale si peste 200 de dolari pe mia de metrii cubi,” si-a incheiat deputatul Tudor ingrozirea despre ascensiunea preturilor.

„Sunt luate o serie de masuri de protectie sociale pentru cei care nu pot suporta cheltuielile aferente”

„Necesitatea acestor scumpiri tine de o politica macro-economica care se face la nivelul Guvernului Romaniei. De asemenea, sunt luate o serie de masuri de protectie sociale pentru cei care nu pot suporta cheltuielile aferente. Cea mai serioasa scumpirea este aceea a gazelor naturale care va influenta costurile si in viata economica a tari si a judetului nostru.

Cresterea cu doua procente a energiei electrice este data numai pentru reasezarea costurilor legate de productia de energie – nu va avea un impact deosebit asupra populatiei”, ne-a precizat Gigi Petre, subprefectul judetului Ialomita.

De anul trecut

„Am tras un semnal de alarma vizazi de scumpirea gazului”

„Nici o scumpire nu este bine venita in comparatie cu salariile pe care le avem acum in Romania, dar ele sunt inevitabile. De exemplu, vizavi de scumpirea gazelor naturale eu am tras un semnal de alarma, chiar de anul trecut, unde spuneam ca trebuie sa investim in sistemul de incalzire centralizat, pentru ca gazele se vor scumpii.

Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, preturile trebuie aliniate, nu vor mai exista subventii. Intr-adevar va fi un impact dureros pentru noi, dar noi nu am fost in stare sa luam banii oferiti pentru dezvoltare de infrastructura si sa reusim sa-i folosim, ne va prinde pe ne pregatite aceasta intrare in UE”, ne-a precizat Paros Radu, viceprimarul municipiului Slobozia.

„Toate acestea trebuiau facute probabil, de multa vreme”

„Toate acestea trebuiau facute probabil, de multa vreme pentru ca sunt legate de acest proces de Integrare europeana. Totodata cred ca din motive de campanie electorala fostul partid aflat la guvernare n-a facut acest lucru, iar acum se fac pentru ca suntem intr-o econmie de piata si, e foarte greu dar asta este.

Pe de alta parte guvernul se ocupa sa indulceasca aceasta masura, si au crescut nivelul alocatiilor sociale cuvenite adultilor nevazatori, alocatiile de stat. Toate au crescut cu cateva procente”, Ionel Muscalu, director DMSSF Giurgiu.

Efectele pe termen lung ale frustrarii se vad acum prin aceasta explozie de preturi

„Conform teoriei catastrofelor, evenimentele nefaste au loc la un anumit numar de ani. Motivarea investitorlor, toata schimbarea in bine au fost pastile amare acoperite cu glazura dulce. Efectele pe termen lung ale frustrarii se vad acum prin aceasta explozie de preturi ce sta sa vina.

Acestea, sunt urmari inevitabile ale unei politici amagitoare, ce va impovara si mai mult cetateanul”, a declarat Victor Boiangiu, presedintele Consiliului Judetean Giurgiu.

„Toate aceste masuri se duc sus, la nivel mondial, international”

„Toate aceste masuri se duc sus, la nivel mondial, international. Din pacate, toate se distanteaza fata de amaratul asta de salariu. 200.000 la salariul minim, este foarte putin! Cand va ajunge guvernul acela, oricare ar fi el, sa mareasca salariile imediat dupa marirea pensiilor in acelasi pas , lucrurile vor fi bune. La marea majoritate a preturilor nu ai ce sa le faci, sunt jocuri externe.

Puterea omului de cumparare a scazut enorm dupa 15 ani. Sigur, ca e un dezastru”, a declarat Lucian Iliescu, primarul municipiului Giurgiu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro