Sari direct la conținut

Inventarul caselor

Zi de Zi

Peste 2 .5 miliarde lei vechi vor fi cheltuite pentru obtinirea inventarului electronic al caselor si strazilor din judet. Fiecare casa va avea o fisa proprie, cu mentiuni si despre vecini. Banii vor fi alocati spre sfarsitul acestui an.

Sapte localitati din judetul Mures vor beneficia in acest an de fonduri in cuantum total de 250.000 RON pentru realizarea bancilor de date urbane si a sistemului informational specific domeniului imobiliar-edilitar.

Localitatile in care vor fi efectuate lucrari tehnice de identificare, masurare si inventariere a imobilelor si retelelor edilitare sunt Tirgu-Mures, Reghin, Tarnaveni, Sovata, Miercurea-Nirajului, Vargata si Eremitu.

Bani de la Borbely

Coordonatorul lucrarii este Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, care a prevazut in bugetul pe anul 2006 la capitolul „Locuinte, servicii si dezvoltare publica”, titlul VI „Transferuri intre unitati ale administratiei publice – Transferuri pentru lucrarile de cadastru imobiliar”, suma de 250.000 lei pentru judetul Mures.

Localitatilor le revin urmatoarele sume: 80.000 RON municipiului Tirgu-Mures, cate 40.000 lei pentru Sovata si Tarnaveni, 30.000 lei pentru Reghin si cate 20.000 lei pentru Miercurea-Nirajului, Vargata si Eremitu. Sumele vor fi alocate in doua transe, 90% in trimestrul III , restul de 10% in ultimul trimestru al acestui an, informeaza Consiliul Judetean Mures.

In aceste localitati vor fi efectuate lucrari in domeniul geodezic si topografic, avand drept scop realizarea cadastrului imobiliar-edilitar. Vor fi inventariate cladirile si terenurile existente pe teritoriul intravilan al localitatilor. Pentru fiecare imobil se va intocmi o fisa in care vor fi mentionate numele proprietarului, suprafata imobilului si vecinatatile.

De asemenea, vor fi inventariate retelele de drumuri, de cai ferate, si utilitatile (apa, canalizare, telefonie, energie electrica, termica si gaz). Informatiile vor fi prelucrate in sistem electronic si vor servi la realizarea bazelor de date spatiale grafice.

„Acest demers se inscrie in seria actiunilor incepute in urma cu circa 2 ani in judetul Mures si reprezinta un suport al planificarii sustinute, contribuind la luarea deciziilor eficiente si durabile in beneficiul tuturor. Lucrarile se vor executa de catre societati specializate desemnate de autoritatile publice”, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Mures, Alexandru Petru Fratean.

„Fiecare primarie are, sau ar trebui sa aiba o astfel de baza de date. Sunt necesari foarte multi bani pentru astfel de lucrari. Noi receptionam lucrarile pe baza corectitudinii masuratorilor”, ne-a declarat Lucian Manisor, seful Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Mures.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro