Interzis la petarde
Pe bani multi
Noua lege restrictioneaza comercializarea si folosirea de catre persoanele fizice a obiectelor pirotehnice din clasele II-IV, T1 si T2, precum si a unor produse pirotehnice din clasa I.
Totodata, actul normativ interzice persoanelor fizice confectionarea, detinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice alta operatiune cu obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele sus mentionate. Sub acelasi regim de interdictia intra si artificiilor incadrate in categoria “obiecte zburatoare luminoase” si a pocnitorilor din clasa I.
Firmele autorizate pot comercializa doar obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasa I indeplinesc conditiile prevazute de lege privind detinerea, prepararea, experimentarea, distrugerea, transportul, depozitarea, manuirea si folosirea materiilor explozive utilizate in orice alte operatiuni specificate in activitatile detinatorilor, precum si autorizarea artificierilor si a pirotehnistilor.
Din clasa I fac parte numai obiectele pirotehnice de distractie foarte mici de tipul artificiilor, cu o masa maxima de amestec pirotehnic de 3 grame (stelute, lumanari scanteietoare, jerbe cu scantei, minisori, inele de foc, sateliti).
Incepand din acest an, cei care nu respecta dispozitiile legii privind regimul materiilor explozive risca pedeapsa cu inchisoarea de la 3 luni la 1 an.
In urma numarului mare de cazuri de raniri produse in urma folosirii necorespunzatoare a petardelor si artificiilor, inregistrate in Bihor in ultimii ani, politistii bihoreni au demarat in prag de sarbatori actiuni educationale in scoli pentru prezentarea riscurilor la care se expun elevii impatimiti dupa pocnitori.
In acest sens, intre Inspectoratul de Politie al Judetului Bihor si Inspectoratul scolar judetean Bihor a fost initiat, saptamana trecuta, un parteneriat menit sa duca la eradicarea utilizarii abuzive si ilegale a materialelor explozive.