Sari direct la conținut

Colaps in parchete

Flacara Iasului

Lipsa de personal si de spatii s-a vazut si ieri la bilantul anual al activitatii Parchetului de pe langa Tribunale, caruia ii sunt subordonate parchetele de pe langa judecatorii din Iasi, Pascani, Harlau si Raducaneni.

Pentru a-si prezenta rezultatele muncii din 2006, procurorii au avut nevoie de sala de conferinte din sediul Inspectoratului Judetean de Politie din Copou pentru a incapea, alaturi de magistrati, si invitati din Politie, Baroul de Avocati, Institutul de Medicina Legala si instante.

Prim procurorul Parchetului de pe langa Tribunal (PT), Valentin Iordan, a declarat ieri ca abia la sfarsitul anului s-au completat schemele de personal si nu este un lucru exagerat atunci cand, de exemplu, prim procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi, George Spaiuc, a spus ca mai este necesar un parchet local la Iasi.

„Poate un nou parchet nu s-ar putea infiinta, insa o sectie penala, condusa de un sef, la nivelul Iasului este necesara. Asa s-ar putea creste si operativitatea”, a spus Valentin Iordan.

In 2006, 15% din dosare au fost solutionate la nivelul PT dupa trei luni de la inregistrare, iar 85% la peste trei luni de la inregistrare. Din cauza schimbarilor legislative, 1.115 dosare au trecut de la PT la parchetele locale, cazurile trimise fiind, in majoritate, de talharie. Astfel incat, greul rezolvarii dosarelor a trecut pe umerii procurorilor de la parchetele locale.

In ce priveste cauzele anchetate direct de procurorii PT, in 2006 s-au inregistrat 406 dosare, iar 3.277 sunt cauze in supraveghere rezolvate de politisti. Indicele general de operativitate la nivelul PT Iasi a fost de 74,09% la lucrari penale si de 93,9% la alte lucrari. „Putem spune ca am intrat in colaps, datorita supraincarcarii cu dosare, mai ales in sectorul de grefa.

La capitolul vulnerabilitati, am constatat faptul ca a intervenit oboseala, supraincarcarea cu lucrari, datorita numarului mic de procurori si personal auxiliar”, a declarat procurorul Carmina Pascal, purtator de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunal.

Dosare restituite la Politie

Pentru ca unii politisti nu si-au rezolvat dosarele, dand dovada de „formalism”, dupa cum a afirmat Valentin Iordan, s-a impus o regula generala. „Nu se primesc dosare decat dupa ce procurorul a semnat personal. Din acest motiv, dosarele restituite la Politie s-au redus cu 30% fata de anii trecuti”, a mai spus Valentin Iordan.

Un caz de neglijenta grava a fost expus de acesta: unul din cele mai vechi dosare, inregistrat inca din 1998 la Politie, nu a putut fi rezolvat pentru ca politistii au tratat „superfluu cercetarea la fata locului”. Astfel, doi suspecti de tentativa de omor sunt liberi, dupa ce au taiat gatul unui barbat la o petrecere cu un cutit si o bucata de sticla.

Unul din ei este plecat chiar la munca in strainatate, procurorii fiind nevoiti sa interogheze dupa atatia ani nu mai putin de 31 de martori, care ar trebui sa isi aminteasca ce s-a intamplat in noiembrie 1998, pentru ca politistii au pierdut „mijloacele de proba”.

Achitari neimputabile procurorilor

In 2006, in 26 de dosare s-au primit de la instante achitari ale inculpatilor, adica persoanele considerate vinovate de comiterea unor infractiuni de catre procurori s-au dovedit in cele din urma a fi complet nevinovate la finalul proceselor din justitie. Din acestea, cinci sunt achitari definitive, doua dosare fiind rezolvate din 2003, unul din 2004, unul din 2005 si unul din 2006.

Patru dosare au fost restituite de instantele de judecata pentru refacerea cercetarilor sau a actului de sesizare. „In nici unul din cazuri nu s-a considerat ca achitarea este imputabila procurorului. Sunt dosare in care martorii isi schimba declaratiile, aduc alte acte, pe care nu le-au prezentat la Parchet”, a mai spus Valentin Iordan.

Greseli in dosarul Larisa

Dosarul asasinarii fetitei de 8 ani din Lunca Cetatuii, Larisa Chelaru, se afla in prezent in supravegherea prim procurorului Valentin Iordan, care a constatat personal ca s-au facut greseli. Nu s-a pronuntat asupra faptului ca exista sau nu un complice al asasinului deja condamnat la 20 de ani de inchisoare, Robert Ciobanu, spunand ca „trebuie aprofundata partea medico-legala”.

Acest caz nu a fost solutionat corect in opinia sa, pentru ca politistii au facut nenumarate greseli. „S-au inlaturat niste versiuni de ancheta, care nu ar fi trebuit eliminate”, a spus acesta.

Probele prelevate din subsolul blocului si de pe cadavrul fetitei au fost trimise la sfarsitul lunii decembrie pentru analize suplimentare la Institutul de Medicina Legala Bucuresti, dupa ce au existat deja niste rezultate de la Institutul de Criminalistica. Din acest motiv, se va afla daca a mai existat un complice abia la sfarsitul lunii martie.

Si in cazul medicului Costica Mitrofan, acuzat de luare de mita, procurorul Valentin Iordan a spus ca, in cazul in care dosarul va ajunge pe masa sa si va vedea ca nu sunt probe suficiente, nu va ezita sa semneze pentru scoaterea de sub urmarirea penala. „Nu se urmareste neaparat trimiterea in judecata.

Tot ce pot spune este ca a existat un denunt depus la Parchet, iar daca nu s-ar fi luat masurile legale, atunci acest lucru era imputat procurorului”, a explicat acesta.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro