Finala Eurovision 2023. Piesa care va reprezenta România: Theodor Andrei, „D.G.T. (Off and on)”
Finala Selecţiei Naţionale a Eurovision 2023, în care a fost aleasă melodia care va reprezenta România la Eurovision Song Contest (ESC) de la Liverpool, a avut loc sâmbătă şi a fost transmisă de TVR, de la ora 21.00.
Theodor Andrei, „D.G.T. (Off and on)” reprezintă România la Eurovision 2023
Theodor Andrei cu piesa „D.G.T. (Off and on)” a câștigat selecția națională Eurovision 2023. Piesa a fost cea mai votată de public – singurul criteriu de departajare – dintre cele 12 cântece intrate în finala națională. Competiţia internaţională Eurovision 2023 va avea loc la Liverpool – semifinalele şi marea finală vor avea loc în zilele de 9 şi 11 mai, respectiv 13 mai 2023.
Piesa a fost cea mai votată de public – singurul criteriu de departajare – dintre cele 12 cântece intrate în finala națională.
În total la selecția națională din 11 februarie 2023 au fost exprimate telefonic și online peste 36.500 de voturi.
Top cinci piese care au strâns cele mai multe voturi de la public:
1. Theodor Andrei, „D.G.T. (Off and on)” – 5.230 voturi
2. Andreea D Folclor Orchestra, „Periniţa mea” – 4.845 voturi
3. Andrei Duțu, „Statues” – 4.302 voturi
4. Aledaida, „Bla Bla Bla” – 4.250 voturi
5. Amia,”Puppet” – 4.232 voturi
–––
Finala Eurovision 2023, la Liverpool
Finala Selecţiei Naţionale a Eurovizion Song Contest 2023 va fi transmisă în direct şi în exclusivitate pe canalele TVR 1, TVR Internațional, pe platforma TVR+ şi pe conturile din rețelele de socializare ale TVR, sâmbătă, 11 februarie 2023, de la ora 21.00.
Competiţia internaţională Eurovision 2023 de la Liverpool, respectiv semifinalele şi marea finală, vor avea loc în zilele de 9 şi 11 mai, respectiv 13 mai 2023.
Ediţia din 2023 a Eurovision Song Contest (ESC) va avea loc în Marea Britanie, care va organiza concursul în numele Ucrainei, din cauza războiului declanşat pe teritoriul acestei ţări. Evenimentul se va desfăşura la Liverpool Arena şi va avea două semifinale şi finala mare, transmise în direct la TVR.
Eurovision Song Contest este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU) – cea mai mare asociaţie din Europa a televiziunilor publice.
Televiziunea Română este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.
Cele mai bune performanţe ale României la Eurovision au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).
România a decis totuși să participe la Eurovision 2023 după scandalul de anul trecut
Consiliul de Administrație al TVR a aprobat în august participarea României la Eurovision 2023 şi iniţierea demersurilor necesare identificării unei firme elveţiene de avocatură pentru evaluarea litigiului cu EBU. Decizia a venit după scandalul de la ediția Eurovision din acest an când organizatorul concursului a anulat votul României invocând nereguli.
Șeful TVR, Dan Turturică, susținea la vremea respectivă că va susține în organismele de conducere ale TVR să nu mai participăm la Eurovision.
Pe 26 august însă Consiliul de Administraţie a aprobat cu unanimitate de voturi participarea României la Eurovision Song Contest 2023.
Concursul Eurovision este una dintre cele mai populare competiţii muzicale internaţionale şi se desfăşoară în fiecare an, începând din anul 1956. Show-ul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume, fiind transmis atât în Europa, cât şi în Australia, Asia şi Statele Unite.
Eurovision 2023 este a 67-a ediție a competiției muzicale.
Care au fost piesele din finala Eurovision 2023 România
Finaliștii Selecției Naționale Eurovision 2023 vor intra pe scenă în ordinea numerelor atribuite prin tragerea la sorţi:
Deiona, „Call on me”
- Deiona își tratează meseria de artist cu seriozitate, iar motto-ul după care se ghidează este „De aici doar în sus!”. A câștigat în 2018 Trofeul Festivalului Național “All for music” și, tot în 2018, Marele Trofeu la Festivalul „Lumini Sonore” by Ozana Barabancea.
Andrada Popa, „No time for me”
- Andrada Popa este cantautoare și actriță și a reprezentat România la Eurovision Junior în 2008, în Cipru. Acâștigat, de-a lungul anilor, pâna la vârsta de 25 de ani, peste 30 de premii și trofee la festivaluri muzicale naționale și internaționale. În ultimii ani, Andrada s-a mutat în Londra, pentru a studia la Musical Theatre la London College of Music. Tot acolo, ea și-a început colaborarea cu Universal și Sony Music UK, pentru care a compus și interpretat melodii.
Ocean Drive, „Take you home”
- Alcătuită din patru tineri originari din Baia Mare – Andrei-Glad Condor, Alin-Mihai Dunca, Dragoș David-Andrei și Czol Laszlo, trupa „Ocean Drive” își va face debutul chiar în finala Selecţiei Naţionale Eurovision, iar melodia lor, „Take You Home”, este prima piesă produsă.
Amia,
Amia,”Puppet”
Andrei Duțu, „Statues”
Theodor Andrei, „D.G.T. (Off and on)”
- Theodor Andrei are peste 100 de melodii compuse. În anul 2022, a primit Premiul Myosotis pentru cea mai bună creație a unui cantautor, pentru piesa “Artist” (muzica și versuri Theodor Andrei) de pe albumul “FRAGIL”. De asemenea, deține Marele Trofeu al Festivalului “Mihaela Runceanu” 2022 și Marele Trofeu al Festivalului “Alexandria Pop Fest” 2022, potrivit TVR.
Steven Roho x Gabriella x Formaţia Albatros ,”Lele”
Aledaida, „Bla Bla Bla”
- Aledaida este din Cluj și are 24 de ani. Provine dintr-o familie de lăutari şi a urmat cursurile Școlii Populare de Arte, specialitatea Canto Muzică Ușoară. Încă din clasa a doua a participat la concursuri, obţinând de câteva ori premiul I. În liceu, Aledaida a cochetat și cu teatrul, iar în urmă cu un an a lansat prima ei melodie, „In my mind”, care a depășit 700. 000 de vizualizări
Adriana Moraru, „Faralaes”
Maryliss, „Hai vino”
- Maryliss a studiat canto și a absolvit Școala Populară de Arte. Tânăra şi-a făcut o trupă, alături de care a participat la foarte multe evenimente culturale. În anul 2020, a concurat la Bega Music Festival, un festival organizat în Timişoara, la secțiunea de creație, unde piesa ei s-a calificat pe locul al doilea. Ca şi alţi artişti din finala Selecţiei Naţionale Eurovision 2023, Maryliss este iubitoare de animale şi are o pisică cu o poveste… Felina a fost salvată chiar de către artistă, scrie TVR.
JaxMan (Erin Dăneţ) „Bad&Cool”
- JaxMan s-a apropiat de muzică încă de la vârsta de 6 ani, atunci când a descoperit magia tobelor, apoi a urmat chitara, dar pentru că și vocea îi era deosebită, a început sa cânte într-un cor. Când avea 11 ani, JaxMan s-a mutat împreună cu părinții în Belgia. Doar câţiva ani mai târziu, s-a întors singur în România, pentru a urma Liceul de Muzică din Brașov, orașul său natal.
Andreea D Folclor Orchestra, „Periniţa mea”
- Andreea D a colaborat şi cu Dj Sava, iar din 2011 interpreta își începe cariera solo. În anul 2022, Andreea D, alături de compozitorul Silviu Păduraru, au înființat un nou proiect, „Andreea D Folclor Orchestra” pentru a readuce în atenția publicului folclorul și tradițiile românești, interpretate într-o manieră modernă. „Vreau să atrag publicul tânăr de partea muzicii populare”, spune Andreea D.