Austria deschide poarta Europei pentru diplomații ruși, la un an de la invadarea Ucrainei, pentru reuniunea OSCE
Exact la un an de la invadarea Ucrainei, Viena va permite diplomaților ruși sancționați să participe la următoarea mare reuniune de securitate care va avea loc pe 23 și 24 februarie. Ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, consideră că delegații Moscovei nu trebuie excluși de la reuniunea OSCE, afirmând că este obligat legal să le elibereze vize, potrivit Euractiv.
După aproape un an de izolare diplomatică totală a Rusiei în Occident, guvernul de la Viena este pe cale să elibereze un număr limitat de vize pentru parlamentarii ruși pentru a le permite să participe la reuniunea cheie, scrie Foreign Policy.
20 de țări membre OSCE au cerut Austriei ca membrii delegației ruse, ce se află pe lista de sancțiuni UE, pentru susținerea războiului și recunoașterea de către Rusia a independenței a două regiuni ucrainene din Donețk și Lugansk, să fie excluși de la reuniunea OSCE.
Reuniunea de securitate se va desfășura la Viena pe 23 și 24 februarie, fix la un an de când trupele ruse au invadat Ucraina.
Scuza Austriei pentru vizele rușilor
În replică, Austria insistă că, în calitate de gazdă a sediului Organizației pentru Securitate și Corporație în Europa trebuie să permită tuturor delegațiilor să intre în țară, fiind obligați din punct de vedere legal să elibereze vize.
Ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, a regretat data sesiunii plenare, spunând că este „foarte nefericită”.
„Dar, în același timp, nu trebuie să uităm că avem nevoie de platforme (de discuție). OSCE nu a fost niciodată o organizație a celor care gândesc la fel”, a spus el într-un interviu acordat televiziunii publice austriece ORF.
Orice relație și orice conversație cu Rusia este dificilă, „dar trebuie să continuăm discuțiile”, a declarat Schallenberg, care speră că Moscova va da din nou o șansă democrației.
Lituania amenință că va boicota reuniunea OSCE
Lituania, un fost satelit ar URSS, este una din țările europene care face apel la puterile din înteaga lume să se alăture unui boicot diplomatic total al Moscovei, într-o campanie de anvergură pentru a-l transforma pe președintele rus Vladimir Putin într-un paria internațional.
Lituania a amenințat că va boicota inclusiv întâlnirea dacă Austria nici măcar nu va lua în considerare apelul celor 20 de țări care au cerut interzicerea delegaților ruși la reuniunea de la Viena.
Radoslaw Fogiel, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului polonez, care este membru al delegației țării la OSCE, a declarat că „toate opțiunile sunt pe masă” în ceea ce privește posibilitatea ca Varșovia să boicoteze viitoarea reuniune.
„Este o chestiune de moralitate”
„Este o chestiune de voință politică, este o chestiune de integritate, este o chestiune de moralitate”, a spus el despre decizia Austriei.
Schallenberg susține că e important ca Austria „să facă deosebire între Putin, sistemul său și acoliții săi și Rusia, istoria, cultura și, de asemenea, oamenii săi”.
Cei care se opun participării Rusiei la summit se tem că acesta ar oferi Moscovei oportunitatea de a-și promova propria narațiune distorsionată despre conflict.
Zygimantas Pavilionis, președintele Comisiei pentru afaceri externe din parlamentul lituanian, care nu face parte din delegația țării la OSCE, a avertizat într-un interviu că invitarea parlamentarilor ruși ar „servi propagandei rusești” și „le-ar permite să creeze imaginea că Occidentul se întoarce la afaceri ca de obicei”.
Ucraina a cerut excluderea Rusiei din OSCE
Delegația parlamentară ucraineană se va deplasa la Viena pentru a avea întâlniri în marja adunării cu omologii lor din America de Nord și Europa, dar nu va participa la nicio reuniune, având în vedere participarea Rusiei, a declarat Evgheniia Kravchuk, membru supleant al delegației ucrainene.
Luni, parlamentul ucrainean a adoptat o rezoluție prin care solicită OSCE să excludă Rusia în totalitate din acest organism și să refuze acordarea de vize delegaților ruși.
„Pentru mine, OSCE este moartă. Nu ne-a protejat”, a declarat Oleksandr Merejko, președintele Comisiei pentru afaceri externe a parlamentului ucrainean.
Anul trecut, parlamentarilor ruși li s-a interzis participarea la reuniunile OSCE din Polonia și Regatul Unit.
Urmărește ultimele evoluții din a 351-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.