Viteza wireless va creste ametitor
Doua grupruri formate din companii de top din domeniul tehnologiei informatiei propun standarde diferite care au acelasi scop: aducerea vitezei de transfer a datelor wireless (fara fir) la peste 500 Mbps, adica de 10 ori fata de vitezele actuale.
Cele doua tehnologii se numesc WWise si TGn Sync si sunt sustinute de Texas Instruments, STMicroelectronics, Broadcom si Conexant respectiv Agere, Intel si Atheros.
Retelele wireless (Wi-Fi) folosite in aeroporturi, hoteluri si diferite locatii mondene, devin din ce in ce mai populare pentru ca sunt relativ usor de instalat si ofera acces fara fir la Internet pentru cei care calatoresc, in conditiile in care preturile pentru echipamentele care comunica wireless scad vertiginos.
Noul principiu este simplu: se folosesc doua antene la fiecare capat al transmisiei, una pentru transmisie si una pentru receptia semnalului, asemanator cu standardul MIMO-OFDM (multiple input, multiple output orthogonal frequency division multiplexing).
Grupul a anuntat ca va inainta detaliile noului standard catre US Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) care supervizeaza si stabileste standardele in retele de comunicatii. IEEE lucreaza la cateva update-uri ale standardului actual care vor duce retelele 802.11 (Wi-Fi) pana la 100 Mbps.
Pentru ca grupul care sprijina standardul WWise doreste o implementare globala, licentele vor fi oferite gratuit pentru companiile care doresc sa-l transpuna in practica. „Aceste retele vor permite utilizatorilor sa-si extinda orizontul Wi-Fi mai ales in domeniul aplicatiilor multimedia.
Pentru clientii care folosesc conexiunea pentru afaceri viteza noilor retele wireless o va depasi pe cea a retelelor Ethernet”, a comentat un oficial al companiilor prinse in proiect.
„Acesta este urmatorul pas in evolutia retelelor fara fir”, a spus Abner Germanow, analist Gartner, care a mentionat ca IEEE are de ales din mai multe standarde care concureaza pentru a deveni etalon in viitor.
„Este posibil sa vedem devieri catre unul sau altu din aceste standarde pana cand unul din ele va avea castig de cauza, lucru care ma astept sa se intample in decurs de un an”, a continuat Germanow.
Dar, desi promitatoare, chiar si dupa desemnarea lor ca standard, cele doua tehnologii vor mai avea de parcurs un drum lung pana sa fie transpuse in echipamente de comunicatii. In prezent cel mai rapid standard Wi-Fi permite viteze de transfer teoretice de 54 Mbps, dar specialistii admit ca viteza reala este in jurul a 24 Mbps.