400 milioane euro incasari in asigurari la sase luni
Piata asigurarilor ca nivel al primelor brute incasate a crescut cu 19% pe primul semestru al acestui an, pana la 396 milioane de euro (485 mil. $). Ritmul de crestere arata posibilitatea ca industria de profil sa se indrepte anul acesta spre un miliard de dolari (800-820 milioane de euro), ceea plaseaza asigurarile printre cele mai importante sectoare ale economiei romanesti.
„Primele brute incasate pe primele sase luni ale acestui an au fost de 16.072 miliarde lei, conform estimarilor facute pe baza raportarilor la Fondul de Supraveghere al Asiguratilor (unde companiile cotizeaza lunar o cota din prime – n.red), fata de 12.184 mld.
lei pe aceeasi perioada a anului trecut”, a spus Mirela Antohi, responsabil relatii cu presa al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
„Cresterea de 19% inregistrata de piata la jumatatea anului este normala, in conditiile in care asigurarile auto continua sa reprezinte un procentaj important in portofoliile asiguratorilor.
Cred ca acelasi ritm se va mentine pana la sfarsitul anului, pentru ca nu se intrevad condiiii pentru o evolutie spectaculoasa a altor linii de business”, a spus Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac.
Factorii de crestere ai pietei au ramas in continuare leasingul, asigurarile auto si asigurarile legate de credite, dar ritmul de crestere este mai redus decat anii trecuti.
„Creditul de consum a fost temperat datorita normelor Bancii Nationale si ale CSA. S-au oprit motoarele pe zona creditarii pentru persoanele fizice, dar asteptam o revigorare pentru semestrul II”, a spus Mugurel Ceraceanu, director general al Asiban.
Compania a avut incasari din prime brute subscrise de 21,2 milioane euro pe primul semestru, in crestere cu 39% in euro, dublu fata de cresterea pietei, dar ritmul de crestere a fost mult mai redus fata de de anul trecut.
Primele brute subscrise inseamna primele asumate a fi platite in contul unei polite de asigurare, care pot fi esalonate de-a lungul anului de asigurare, iar cele incasate indica doar sumele deja platite in contul asigurarii.
„Este greu sa mai cresti dupa ce afacerile companiei s-au triplat. Piata are insa mare potential, pentru ca daca ne uitam in jur, ponderea industriei asigurarilor in produsul intern brut este la la noi abia la jumatate sau chiar mai putin decat in Estul Europei”, a mai spus Ceraceanu.
Aproape toate marile companii de pe piata au avut un ritm de crestere in euro mai mare decat al pietei, cu exceptia Asirom, Generali si AIG Romania.
Asirom a explicat ca reducerea ritmului de crestere se datoreaza neincluderii in primele subscrise pe primele sase luni a asigurarilor de raspundere civila auto aferente semestrului doi, iar AIG Romania data de 30 iunie nu este cea mai buna perioada de raportare a rezultatelor semestriale, intrucat numarul contractelor incheiate este mai redus in perioada verii.
Cea mai inalta rata de crestere a primelor brute subscrise pe primul semestru a avut-o BCR Asigurari. Afacerile acestei companii s-au dublat in euro, pana la 13,4 milioane euro. Societatea, detinuta de BCR si de salariati ai bancii, se bazeaza in cea mai mare parte pe contractele de asigurari aferente creditelor date de banca mama.
Rezultatele de pe primul semestru arata accelerarea concentrarii pietei, primii jucatori ajungand la o pondere din ce in ce mai mare.
Companiile mai mici pierd cota de piata, ritmul de crestere al incasarilor Asitrans, RAI, AGI Romania, Lukoil Asito sau Garanta fiind sub media pietei.