Presupusa fostă amantă a lui Putin, Svetlana Krivonogikh, inclusă de britanici pe noua listă a rușilor sancționați
Marea Britanie a stabilit miercuri o nouă rundă de sancțiuni împotriva „armatei ruse și elitelor Kremlinului”, printre care Svetlana Krivonogikh, care susține că are o fiică cu liderul rus, Vladimir Putin, relatează Reuters și The Guardian.
Secretarul de externe, James Cleverly, a anunțat o nouă rundă de sancțiuni împotriva persoanelor și entităților militare legate de Kremlin implicate în invazia Ucrainei de către Rusia. Printre acestea se numără un producător de drone, o firmă de piese pentru elicoptere și o companie de software pentru aviație.
„Ucraina i-a arătat lui Putin că nu se va frânge sub invazia sa tiranică. El a răspuns lovind fără discernământ zonele civile și infrastructura națională critică din întreaga țară”, a declarat ministrul de externe James Cleverly în declarație.
„Nu putem să-l lăsăm să reușească. Trebuie să ne creștem sprijinul”.
Marea Britanie, care a sancționat peste 1.300 de persoane și entități rusești în ultimul an, a sancționat firma de servicii IT Moscoms pentru că a acționat ca „un nexus pentru elita rusă”, oferind domenii gazdă multor persoane implicate în destabilizarea Ucrainei.
Svetlana Krivonogikh, o țintă foarte personală a sancțiunilor
Cea mai personală măsură pare să se fi îndreptat către Svetlana Krivonogikh, care a lucrat ca menajeră în anii ’90 înainte să îl cunoască pe Putin, la Sankt Petersburg.
Site-ul rus de investigații Proekt susține că Putin este tatăl fiicei lui Krivonogikh, Luiza.
Putin are două fiice adulte cu fosta sa soție, Lyudmila. El nu a comentat povestea Proekt.
În 2021, o scurgere informații, cunoscută sub numele de Pandora Papers, a dezvăluit cum Krivonogikh s-a îmbogățit după ce Putin a devenit președintele Rusiei în 2000. Ea a achiziționat mai multe proprietăți, inclusiv un apartament de lux în Monaco, cumpărat în 2003, în același an în care și-a născut fiica.
Ea a devenit, de asemenea, acționar la Rossiya Bank, o bancă din Sankt Petersburg, cunoscută pentru legăturile sale cu cercul apropiat al lui Putin, și a achiziționat un pachet de acțiuni la National Media Group. Publicațiile sale „promovează în mod constant asaltul rusesc în Ucraina”, a spus Ministerul de Externe.
Krivonogikh a cumpărat un apartament cu vedere la portul de agrement din Monaco cu 3,6 milioane de euro printr-o companie offshore, Brockville Development Ltd.
În 2020, Proekt a dezvăluit că Krivonogikh a acumulat o avere de 100 de milioane de dolari din acțiunile sale Rossiya Bank, care este folosită pe scară largă de foștii colegi KGB ai lui Putin.
Persoanele sancționate sunt:
– Boris Titov, comisar prezidențial pentru drepturile antreprenorilor
– Nikolay Egorov, fost vicepreședinte al celei mai mari rafinării de petrol din Rusia
– Serghei Rudnov, proprietarul instituției de știri pro-Kremlin Regum
– Svetlana Krivonogikh, acționar la Rossiya Bank și National Media Group
– Viktor Myachin, proprietarul Aerostart, o companie rusească de întreținere și reparații aeronave
– Alexey Repik, președintele Consiliului de administrație al R-Pharm, o companie farmaceutică rusă
– Evgeny Shkolov, fost consilier prezidențial și vicepreședinte al Consiliului de administrație al companiei JSC System Operator of the Unified Energy System
– Pavel Titov, președintele Delovaya Rossiya, o asociație despre care Marea Britanie spune că reprezintă interese antreprenoriale și a fost înființată de tatăl său, Boris Titov
Organizațiile sancționate includ:
– CST, un producător de drone rusești
– RT-Komplekt, care produce piese pentru elicopterele folosite de Rusia
– Oboronlogistics, care organizează transportul și livrarea echipamentelor militare rusești
– Universalmash și Lipetsk, care produc sau modifică șasiul pe șenile pentru sistemele de rachete antiaeriene utilizate de forțele armate ale Rusiei
– Topaz, o companie de software implicată în aviația militară
– Compania de servicii IT Moscoms
- Urmărește ultimele evoluții din a 350-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.