Basarabia rateaza trenul spre Europa
Partidul Comunistilor din Republica Moldova a castigat cele mai multe voturi in alegerile parlamentare care au avut loc duminica in Republica Moldova.
Formatiunea condusa de actualul presedinte al tarii, Vladimir Voronin, a obtinut aproximativ 46,1 la suta din totalul voturilor, in timp ce pe locul al doilea s-a situat cealalta formatiune din Republica Moldova sustinuta de la Moscova, Blocul „Moldova Democrata” condusa de Serafim Urechean, care a castigat in jur de 28,4 la suta din mandatele parlamentare, in mare parte datorita voturilor
conferite in masa de separatistii transnistreni. Formatiunea pro-europeana si pro-democratica PPCD – Partidul Popular Crestin Democrat – s-a clasat pe locul al treilea, castigand aproximativ 9,8 la suta din voturi. Aceste date au fost publicate ieri in jurul pranzului la Chisinau, de catre Comisia Electorala Centrala, si au in vedere peste 99 la suta din voturile exprimate.
Restul formatiunilor politice care au candidat, printre care social democratii si Miscarea Ravnopravie nu au reusit sa treaca pragul electoral minim si sa intre in Parlament. La alegerile din Republica Moldova au participat peste 65 la suta din totalul cetatenilor cu drept de vot (1.542.420 de electori, potrivit CEC), asa ca alegerile vor fi validate.
In urma acestor rezultate, numai 3 formatiuni – Partidul Comunistilor, BMD si PPCD – au acces in Legislativul de la Chisinau. In urma calcularii voturilor, comunistii lui Vladimir Voronin vor detine probabil 56 de mandate parlamentare din totalul de 101, Blocul Moldova Democrata va detine probabil 34 de mandate, iar crestin-democratii aproximativ 10.
Oricum, este sigur ca nici un partid nu poate obtine fara sprijinul altuia majoritatea de 61 de mandate necesara pentru stabilirea viitorului presedinte al tarii. Comunistii sunt cel mai aproape de a obtine majoritatea, insa au nevoie de un numar de 3-5 mandate pentru a putea numi presedintele tarii.
Atat BMD, cat si PPCD au exclus inaintea alegerilor orice alianta post-electorala cu comunistii, insa consilierul special al lui Voronin, Sergiu Mocanu, considera ca va obtine cele 5 mandate de la BMD. PPCD nu va intra in nici o alianta post-electorala preferand alegeri anticipate.
Alegerile, fraudate de comunisti in campania electorala
Principala organizatie care a coordonat misiunile internationale de observare a acestor alegeri, OSCE, considera ca la scrutinul de duminica nu au fost inregistrate fraude masive. Insa OSCE a tinut sa aminteasca faptul ca cea mai mare problema inregistrata la aceste alegeri a fost campania electorala incorecta.
„Alegerile din Republica Moldova au respectat in general cele mai multe din standardele democratice ale OSCE”, a declarat ieri la Chisinau reprezentantul delegatiei Adunarii Parlamentare a OSCE prezenta in Republica Moldova pentru observarea alegerilor, Kimmo Kiljunen.
In continuare, reprezentantul european a criticat televiziunea publica din Chisinau, Moldova 1, care a favorizat in mod clar partidul comunistilor in timpul campaniei electorale care a precedat alegerile.
Reprezentantul Parlamentului European la alegerile din Basarabia, Marianne Mikko, a lasat de inteles ca succesul electoral al comunistilor se datoreaza controlului pe care acestia l-au exercitat asupra media.
In finalul conferintei de presa, seful delegatiei OSCE care a monitorizat alegerile din Republica Moldova, Kimmo Kiljunen, a tinut sa mai sublinieze inca o data: „mass-media au reprezentat cea mai mare problema in ceea ce priveste neregulile de la aceste alegeri”.
Pe postul national public de televiziune au aparut in campania electorala spoturi video cu atacuri extrem de murdare fata de liderul crestin-democrat, Iurie Rosca.
Unul din aceste spoturi i-a oripilat pe jurnalistii occidentali prezenti la alegeri: prin imagini si citate scoase din context in mod grosolan, Iurie Rosca era prezentat ca un politician extremist, imaginea sa fiind suprapusa in spot cu cea a lui Osama ben Laden!
Pro Democratia: Numaratoarea este suspecta
Pe de alta parte, asociatia romaneasca Pro-Democratia a lasat de inteles ca la aceste alegeri au existat mai multe nereguli decat a evidentiat OSCE. „Au existat o serie de iregularitati. Incalcarile sesizate de catre observatorii APD nu puteau sa produca o schimbare a rezultatului votului.
Mai degraba poate fi vorba de o carenta in organizare, decat de o incercare sistematica de fraudare”, a declarat ieri la Chisinau, Cristian Parvulescu, presedintele ProDemocratia. El a calificat drept problematica diferenta dintre rezultatele exit-poll-ului si cele prezentate de Comisia Electorala Centrala.
Pe de alta parte, surse de la cel mai inalt nivel din cadrul ProDemocratia au declarat pentru ZIUA ca „modalitatea de numaratoare a voturilor pare suspecta”.
Asociatia ProDemocratia a monitorizat alegerile parlamentare din Republica Moldova cu aproximativ 150 de observatori, care au vizitat duminica peste 700 sectii de votare, asistand la toate operatiunile incepand cu deschiderea sectiilor de votare si terminand cu numaratoarea voturilor si intocmirea proceselor verbale.
Voronin, eterna marioneta a Rusiei la Chisinau
In mediul politic si jurnalistic din Republica Moldova exista opinia ca liderul partidului Comunistilor, Vladimir Voronin, va indrepta tara catre Uniunea Europeana, mai ales ca in campania electorala Voronin s-a aflat in conflict deschis cu Moscova si a promis o apropiere a Basarabiei de comunitatea vest-europeana.
De asemenea, la Chisinau se vehiculeaza serios posibilitatea ca Partidul Comunistilor sa fie reformat dupa aceste alegeri si sa fie „europenizat”.
In realitate, nu exista semnale reale ca Voronin va actiona cu adevarat pentru indepartarea Republicii Moldova de Rusia si pentru apropierea ei de Uniunea Europeana.
In plus, in toata activitatea sa politica de-a lungul intregii sale vieti, Vladimir Voronin – fost general KGB in timpul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti – a actionat permanent in favoarea Rusiei si impotriva identitatii europene a celui de-al doilea stat romanesc – Republica Moldova.
Astfel, este de asteptat ca Vladimir Voronin si Partidul Comunistilor sa actioneze in continuare ca niste reprezentanti ai intereselor rusesti si sa nu apropie Republica Moldova de Uniunea Europeana.
De asemenea, varianta reformarii Partidului Comunistilor nu are fond: argumentul suprem la Chisinau pentru aceasta reformare este faptul ca formatiunea isi va schimba numele si va renunta la cuvantul „comunist”, cand in fapt aceasta este o veche manevra patentata de serviciile de informatii cu scopul de a da impresia reformarii unei organizatii.
De asemenea, este dificil de imaginat ca Republica Moldova se va apropia de UE si se va indeparta de Moscova, o data ce cea de-a doua formatiune ca reprezentare in noul parlament de la Chisinau, Blocul „Moldova Democrata” condus de Serafim Urechean este tot o alianta politica ce serveste interesele Rusiei in Basarabia.
Practic, singura speranta reala a basarabenilor pentru apropierea de Europa este in formatiunea cel mai slab reprezentata in noul Parlament de la Chisinau, Partidul Popular Crestin Democrat condus de Iurie Rosca.
Una peste alta, statul inventat de sovietici sub numele de Republica Moldova a mai intrat ieri o data in istorie, fiind pentru prima data in lume cand un stat alege in mod liber a doua oara la rand o guvernare comunista.