Sari direct la conținut

Guvernul pregateste desfiintarea DNA

HotNews.ro

Guvernul pregateste unificarea Directiei Nationale Anticoruptie cu Directia de Investigare a Infractiunior de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), afirma surse guvernamentale, ceea ce va avea ca rezultat desfiintarea DNA. Ordonanta de urgenta ar urma sa fie adoptata in cel mai scurt timp, afirma sursele citate.

Oficial, Guvernul neaga ca ar pregati desfiintarea DNA. „Nu am primit nici un proiect de lege pe aceasta tema si astazi nu este programata o sedinta de guvern extraordinara”, a declarat pentru Hotnews.ro purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru.

Oficialii DNA declara ca nu au fost informati cu privire la o eventuala comasare a DNA cu DIICOT, dar spun ca aceasta varianta a fost vehiculata insistent dupa debarcarea ministrului Monica Macovei ca fiind singura modalitate de eliminare a lui Daniel Morar din functia de sef al procurorilor anticoruptie.

Din punct de vedere tehnic, comasarea DNA cu DIICOT ar insemna infiintarea unei noi institutii in subordinea Parchetului General, pentru care ministerul justitiei va trebui sa propuna un nou sef.

Teoretic, chiar daca DNA si DIICOT se vor topi intr-o noua institutie, ultimul cuvant in ce priveste numirea noului sef il va avea tot Traian Basescu. Potrivit surselor citate, Guvernul cauta sa castige timp, blocand anchetele in curs care ii vizeaza pe unii ministri ai cabinetului Tariceanu.

„Ministrul justitiei mizeaza pe faptul ca Traian Basescu va respinge sau pur si simplu nu va aviza orice alta propunere in afara de cea a lui Daniel Morar, iar daca va refuza sa se pronunte va putea fi atacat la Curtea Costitutionala la fel ca in cazul lui Adrian Cioroianu”, afirma surse din cadrul Administratiei Prezidentiale.

In acest fel, noua institutie ar putea ramane fara conducere pe o perioada nedeterminata si ministrii cercetati ar castiga timp.

In Romania se afla in aceste zile, pana la sfarsitul saptamanii, trei experti independenti din partea Comisiei Europene, care evalueaza planul de actiune supus dezbaterii publice de Ministerul Justitiei.

Planul de actiune ar trebui adoptat cel tarziu la sfarsitul lunii octombrie.

In ce priveste lupta anticoruptie, Romania si-a asumat obligatia, prin asa numitul benchmark nr. 3 convenit cu UE, ca va asigura „stabilitatea legala si institutionala a structurilor anticoruptie, in special prin mentinerea procedurii de numire a Procurorului General al Romaniei si a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie”.

„Daca vor unifica DNA cu DIICOT, Romania risca activarea clauzei de salvgardare pe justitie”, sustin experti in domeniu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro